8 mei 2024

Derde museumkamp van het Amsterdam Museum zeer geslaagd

ELJA Kindermuseumlab – Amsterdam Museumkamp: Van maandag 29 april t/m vrijdag 3 mei hebben 73 kinderen uit de stadsdelen Centrum, Zuid, Zuidoost en stadsgebied Weesp gewerkt aan een kunstwerk rondom het thema “Identiteit: Vieren van Zelfexpressie”.

Na een bezoek aan de tentoonstelling Panorama Amsterdam in het Amsterdam Museum op de maandag, werd er de rest van de week onder begeleiding van professionele kunstenaars aan een kunstwerk gewerkt. Dit heeft geresulteerd in een diversiteit aan kunstwerken, in de vorm van een ruimte vullende installatie met verschillende kleinere doolhoven (Zuid), een schoenenrek met houten schoenen die de identiteit van de kinderen representeert (Zuidoost) en twee grote houten katapulten waarmee de kinderen hun eigen identiteit met verf op schilderdoeken afvuurde (Weesp). In stadsdeel Centrum leerden de kinderen hun eigen alterego vorm te geven. Alle stadsdelen zaten helemaal vol en de sessies leverden prachtige resultaten op!

Daarnaast stelde het Amsterdam Museum een klankbordgroep samen van kinderen die de komende drie jaar meedenken over het Amsterdam Museum als het kindermuseum van de toekomst. En is er een kinderbestuur geïnstalleerd. Leden werden gekozen uit deelnemende kinderen aan de labsessies in de verschillende stadsdelen. De kinderklankbordgroep en het kinderbestuur komen één keer per kwartaal samen om te reageren op de plannen van het museum. Het kinderbestuur en kinderklankbordgroep wisselen ieder jaar. In de periode 2023-2025 krijgen Amsterdamse kinderen zo de kans om met het Amsterdam Museum mee te denken over het stadsmuseum van de toekomst.