De ELJA Foundation kent vier programmalijnen.

 

Founder Projects zijn grootse, levensveranderende projecten. Inspiratie, experiment en innovatie staan hierbij centraal.

ELJA Connects: Vernieuwende projecten die in co-creatie met belangrijke partners uit het culturele veld worden ontwikkeld. De nadruk ligt hierbij op verduurzaming en verdieping.

ELJA Fund: Middels een financiële bijdrage ondersteunt de ELJA Foundation goede initiatieven die aansluiten bij het gedachtegoed van de ELJA Foundation.

ELJA Academy: De Foundation initieert onderzoek en deskundigheidsbevordering, op het terrein van Muziek, Dans, Beeldende Kunst en Community building.

Founder Projects
Foto door Renske Vrolijk
The Music Game

Een interactieve game mede ontwikkeld door het Koninklijk Concertgebouworkest waardoor jongeren spelenderwijs de vaardigheden leren die nodig zijn om samen klassieke muziek te maken in een symfonieorkest.

Art Festival

Een spectaculair Art Festival waarin jongeren uit alle 12 provincies vanuit het niets samen een Art Community bouwen.

Sing Up! Campagne

Een nationale Sing Up! campagne waarmee er een impuls wordt gegeven aan de kinderkoren in Nederland. Omdat ieder kind kan zingen en samen zingen geeft ieder kind een eigen stem in een groter geheel.

ELJA Connects
Foto door Erik en Petra Hesmerg
ELJA Groninger Museum Tour
2023-2025 | Bijdrage: € 624.734

In de zomer van 2023 schuift het Groninger Museum haar deuren opzij. Een Amerikaanse Airstream wordt omgebouwd tot mini-museum en toert, met kunstenaars en museumdocenten, in drie jaar langs alle 150 dorpen in Groningen. In elk dorp worden kunstworkshops voor kinderen en jongeren gegeven. Zo brengen wij kunst naar alle Groningse kinderen en jongeren!

Lees meer »
Foto door Alex Brenner
ISH Academy
2023-2025 | Bijdrage: € 375.000

In de “ISH Academy”, een initatief van ISH Dance Collective, ontwikkelen jonge mensen tussen de 6 en 18 jaar zichzelf onder begeleiding van de beste dansers in hun genre. Volgens het “each one, teach one” principe ontstaat een community waarin ruimte is voor individuele talenten en experimenteren. De jongeren volgen hun eigen ontwikkelpad, of dat nu óp het podium is, áchter het podium, of in het publiek.

Lees meer »
Beeld door Absent Matter
ELJA Kindermuseumlab
2023-2025 | Bijdrage: € 450.000

Het Amsterdam Museum wordt gerenoveerd. Medio 2026 opent het nieuwe museum met een baanbrekend en innovatief programma waarin kinderen een grote rol spelen. Onderdeel hiervan is een kindermuseum. Kinderen uit de metropool Amsterdam leggen met dit project in drie jaar het fundament voor dit Kindermuseum.

Lees meer »
Foto door Hilde Harshagen
Break, Make, Create
2023-2024 | Bijdrage: € 151.165

Het kunst-vakantieprogramma van Maas theater/dans/podium geeft Rotterdamse kinderen uit verschillende wijken de kans om samen kunst te maken. Samen met andere kinderen, die op het eerste oog niet op je lijken. En samen met professionele kunstenaars, die jou meenemen in dans en beeldende kunst. Het project werkt toe naar een professionele voorstelling waarin de stem van het kind centraal staat. Rotterdam wordt het toneel van een art summer camp: Break, Make, Create.

Lees meer »
Foto door Schrijfburo
WETTER
2023 | Bijdrage: € 98.000

Kinderen uit Friesland gaan samen met WETTER op expeditie in het Friese veengebied. Dit project is ontwikkeld met Oeds Westerhof en Nationaal Park De Olde Faenen. Net als de biodiversiteit is de culturele diversiteit hier verschraald. Nu dit land wordt teruggegeven aan de natuur gaan kinderen met nieuwe beelden, klanken en rituelen nieuw leven inblazen in de culturele diversiteit.

Lees meer »
ELJA Fund
Foto door Hielke Grootendorst
North Sea Round Town
2023 | Bijdrage: € 10.000

North Sea Round Town (Rotterdam Int. Fringe Festival) maakt live jazzmuziek bereikbaar voor alle Rotterdammers die niet naar het North Sea Jazz Festival kunnen komen. Er worden uiteenlopende muziekworkshops georganiseerd voor specifieke doelgroepen onder kinderen en jongeren, waardoor zij in aanraking komen met kwalitatieve jazzmuziek en samen muziek maken.

Foto door Melle Meivogel
Grachtenfestival
2023 | Bijdrage: € 10.000

Het Grachtenfestival is het grootste klassieke muziekfestival van Nederland en richt zich op muziek. De ELJA Foundation ondersteunt twee projecten: Classical Generations en een voorstelling gericht op het bereiken van doelgroepen in Amsterdam-West i.s.m. Oorkaan en Podium Mozaïek.

Foto door Petra Katanic
KickstART
2023-2024 | Bijdrage: € 20.000

De Vrolijkheid investeert in de ontwikkeling en empowerment van jonge azc-bewoners via wekelijkse kunstprogramma’s in asielzoekerscentra door heel Nederland. Met KickstART gaan tieners tijdens wekelijkse workshops aan de slag met verschillende vormen van kunst.

Young OSCAM
2023 | Bijdrage: € 25.000

OSCAM is een museum voor kunst, fashion, design en ambachten in Amsterdam Zuidoost. Tijdens het Herdenkingsjaar organiseert OSCAM een educatieprogramma voor kinderen over (de doorwerkingen van) het slavernijverleden, waarin de kinderen met elkaar in gesprek én creatief aan de slag gaan.

Foto door Studio Elias
Junior Kalveren Gala
2023 | Bijdrage: € 20.000

Het Nederlands Film Festival organiseert een filmproject voor middelbare scholen uit de regio Utrecht waarbij wordt toegewerkt naar het maken van een eigen korte film. Leerlingen doorlopen alle stappen van het filmproces en duiken in elkaars leefwerelden. De grande finale is tijdens het Junior Kalveren Gala.

Foto door Foppe Schut
Jonge Zwaluwen
2023-2024 | Bijdrage: € 20.000

Stichting Philomela wil klassieke muziek en kunst toegankelijk maken voor iedereen. Met Jonge Zwaluwen ontdekken nieuwkomerskinderen op de basisschool de wereld van klassieke muziek onder leiding van professionele musici. In 16 wekelijkse muzieklessen wordt toegewerkt naar een feestelijk optreden op school of in een zorgcentrum in de buurt.

Foto door Ananda Reijnen
IMC Weekendschool
2023 | Bijdrage: € 30.000

IMC Weekendschool biedt aanvullend, motivatie-gericht onderwijs voor nieuwsgierige en gemotiveerde kinderen, op die plekken in Nederland waar dat het hardst nodig is. Wekelijks introduceren bevlogen gastdocenten de kinderen in hun vakgebied. In de kunstlessen worden culturele thema’s verkend op het gebied van beeldende kunst, podiumkunsten en muziek.

Music Bus NL
2023 | Bijdrage: € 15.000

Musicians Without Borders trekt met het project Music Bus NL langs noodcentra door heel Nederland om muziekworkshops te geven aan asielzoekende kinderen. Door momenten van plezier en verbinding te faciliteren, wordt de weerbaarheid van de deelnemers vergroot.

Foto door Majanka Fotografie
Oranjewoud Family Zone
2023 | Bijdrage: € 25.000

Het Oranjewoud Festival in het sprookjesachtige parklandschap Oranjewoud biedt met Family Zone een compleet eigen festival voor kinderen. Om het bereik te vergroten onder kinderen die hier niet met hun familie naar toe gaan, ontvangt Family Zone dit jaar de dag vóór het festival basisschoolleerlingen uit Heerenveen.

Foto door Corinne de Korver
Shorts by Kids
2023-2024 | Bijdrage: € 20.000

Cinekid, het grootste kinderfilm- en mediafestival, organiseert het landelijke filmproject Shorts by Kids waarbij kinderen uit aandachtswijken door heel Nederland via een intensief programma aan de slag gaan met het maken van hun eigen korte film.