De ELJA Foundation kent vier programmalijnen.

 

Founder Projects zijn grootse, levensveranderende projecten. Inspiratie, experiment en innovatie staan hierbij centraal.

ELJA Connects: Vernieuwende projecten die in co-creatie met belangrijke partners uit het culturele veld worden ontwikkeld. De nadruk ligt hierbij op verduurzaming en verdieping.

ELJA Fund: Middels een financiële bijdrage ondersteunt de ELJA Foundation goede initiatieven die aansluiten bij het gedachtegoed van de ELJA Foundation.

ELJA Academy: De Foundation initieert onderzoek en deskundigheidsbevordering, op het terrein van Muziek, Dans, Beeldende Kunst en Community building.

Founder Projects
Foto door Renske Vrolijk
The Music Game

Een interactieve game mede ontwikkeld door het Koninklijk Concertgebouworkest waardoor jongeren spelenderwijs de vaardigheden leren die nodig zijn om samen klassieke muziek te maken in een symfonieorkest.

Art Festival

Een spectaculair Art Festival waarin jongeren uit alle 12 provincies vanuit het niets samen een Art Community bouwen.

Sing Up! Campagne

Een nationale Sing Up! campagne waarmee er een impuls wordt gegeven aan de kinderkoren in Nederland. Omdat ieder kind kan zingen en samen zingen geeft ieder kind een eigen stem in een groter geheel.

ELJA Connects
Foto door Siese Veenstra
ELJA Groninger Museum Tour
2023-2025 | Bijdrage: € 624.734

In de zomer van 2023 schuift het Groninger Museum haar deuren opzij. Een Amerikaanse Airstream wordt omgebouwd tot mini-museum en toert, met kunstenaars en museumdocenten, in drie jaar langs alle 150 dorpen in Groningen. In elk dorp worden kunstworkshops voor kinderen en jongeren gegeven. Zo brengen wij kunst naar alle Groningse kinderen en jongeren!

Lees meer »
Foto door Alex Brenner
ISH Academy
2023-2025 | Bijdrage: € 375.000

In de “ISH Academy”, een initatief van ISH Dance Collective, ontwikkelen jonge mensen tussen de 6 en 18 jaar zichzelf onder begeleiding van de beste dansers in hun genre. Volgens het “each one, teach one” principe ontstaat een community waarin ruimte is voor individuele talenten en experimenteren. De jongeren volgen hun eigen ontwikkelpad, of dat nu óp het podium is, áchter het podium, of in het publiek.

Lees meer »
Beeld door Absent Matter
ELJA Kindermuseumlab
2023-2025 | Bijdrage: € 450.000

Het Amsterdam Museum wordt gerenoveerd. Medio 2026 opent het nieuwe museum met een baanbrekend en innovatief programma waarin kinderen een grote rol spelen. Onderdeel hiervan is een kindermuseum. Kinderen uit de metropool Amsterdam leggen met dit project in drie jaar het fundament voor dit Kindermuseum.

Lees meer »
Foto door Hilde Harshagen
Break, Make, Create
2023-2024 | Bijdrage: € 151.165

Het kunst-vakantieprogramma van Maas theater/dans/podium geeft Rotterdamse kinderen uit verschillende wijken de kans om samen kunst te maken. Samen met andere kinderen, die op het eerste oog niet op je lijken. En samen met professionele kunstenaars, die jou meenemen in dans en beeldende kunst. Het project werkt toe naar een professionele voorstelling waarin de stem van het kind centraal staat. Rotterdam wordt het toneel van een art summer camp: Break, Make, Create.

Lees meer »
Foto door Schrijfburo
WETTER
2023 | Bijdrage: € 98.000

Kinderen uit Friesland gaan samen met WETTER op expeditie in het Friese veengebied. Dit project is ontwikkeld met Oeds Westerhof en Nationaal Park De Alde Feanen. Net als de biodiversiteit is de culturele diversiteit hier verschraald. Nu dit land wordt teruggegeven aan de natuur gaan kinderen met nieuwe beelden, klanken en rituelen nieuw leven inblazen in de culturele diversiteit.

Lees meer »
ELJA Fund
Foto door Siese Veenstra
Eurosonic Noorderslag
2023-2024 | Bijdrage: € 15.000

Eurosonic Noorderslag in Groningen is het grootste showcasefestival voor de popmuziek in Europa. Met ‘ESNS Art 2024 – Future Notes’ biedt ESNS samen met Kunstpunt Groningen beeldende kunstworkshops voor kinderen uit Groningse wijken, uitmondend in de creatie van een gezamenlijk openbaar kunstwerk dat een centrale plek krijgt op het festival.

Foto door Jorieke de Vet
Residentie Orkest
2023-2024 | Bijdrage: € 25.000

The Residents is hét educatieproject van het Residentie Orkest waarin leerlingen van scholen in Den Haag de kans krijgen zich 4 jaar lang muzikaal te ontwikkelen op een instrument. Ze krijgen een instrument in bruikleen, hebben wekelijks les, spelen samen en geven geregeld optredens binnen en buiten de school.

Introdans
2023-2024 | Bijdrage: € 30.000

In het danseducatieprogramma Wil je verkering met ons? gaat dansinstelling Introdans met zes scholen uit Gelderland en Overijssel op avontuur in intensieve verdiepingstrajecten van telkens drie maanden. Door deze duurzame samenwerkingen met het (speciaal) onderwijs worden leerlingen en docenten letterlijk en figuurlijk in beweging gezet.

Foto door Sarah Wijzenbeek
Dance the Music
2023-2024 | Bijdrage: € 25.000

Jonge Strijkers en Blazers Nederland, het Junior Jazz College en de 5 O’Clock Dans Academie gaan een gezamenlijk uitwisselingsproject aan: Dance the Music. Talentvolle jonge (urban) dansers en musici (klassiek en jazz) uit Amsterdam leren een seizoen lang van elkaar(s kunstdiscipline) en werken aan een gezamenlijke productie.

Foto door Sharon Jane D
DEGASTEN
2023-2024 | Bijdrage: € 15.000

Het project HEADSPACE 2.0 richt zich op mentaal welzijn onder jongeren. DEGASTEN maakt in co-creatie met jongeren een performance bestaande uit een soundscape (muziek, teksten, geluiden) en dans die langs scholen en jongerencentra tourt. Via workshops worden deelnemers uitgenodigd te reflecteren op hun eigen mentale welzijn.

International Dance League
2023 | Bijdrage: € 10.000

International Dance League is een groot urban dansbattle festival dat de hiphop- en urban dance wereld in Rotterdam verenigt en waar danstalent zich aan een breed publiek laat zien. In 2023 ondersteunt de ELJA Foundation de Teens divisie waarin jonge dansers in teams samenwerken aan hun dans én persoonlijke ontwikkeling.

Stichting Bühnenbiest
2023 | Bijdrage: € 13.000

OYA KRIATURA RAZU is een cultureel uitwisselingsproject op basisscholen op Curaçao, bestaande uit een interactieve voorstelling met dans, spoken word en muziek en reflectieve workshops. Het project beoogt thema’s als het slavernijverleden, de Orisha-goden en Yoruba cultuur op een toegankelijke manier over te brengen aan kinderen.

Foto door Karlijn van Diepen
IDFA
2023-2024 | Bijdrage: € 25.000

Het jaarlijkse International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) streeft ernaar een zo breed en divers mogelijk publiek te bereiken. Komend jaar ontwikkelt IDFA in samenwerking met de organisatie Visio een programma met documentaire-aanbod speciaal voor leerlingen met een visuele beperking.

Vocal Statements
2023 | Bijdrage: € 25.000

Met muziekeducatie wil Vocal Statements bijdragen aan de empowerment van jongeren uit krachtwijken. A Vocal State of Mind is een project voor vmbo-jongeren uit Utrecht waarin jongeren in wekelijkse lessen samen zingen en storytelling werken aan de ontwikkeling van hun eigen stem.

Foto door Kim Krijnen
Nationale Opera & Ballet
2023-2024 | Bijdrage: € 35.000

Nationale Opera & Ballet krijgt een nieuwe kleine zaal: Studio Boekman. De focus ligt op de jongste bezoekers die hier vaak voor het eerst via school of familie in aanraking komen met opera en ballet. De ELJA Foundation ondersteunt de brede jeugdprogrammering in Studio Boekman in het openingsseizoen 2023-2024.

Foto door Almichael Fraay
PAN Educatie Fonds
2023 | Bijdrage: € 10.000

In het project ‘Het MBO en de kunstbeurs’ van het PAN Educatie Fonds en de ROC’s van Friesland, Twenthe en Amsterdam leren MBO studenten alles over de wereld van de kunstbeurs. Via workshops, gastcolleges en lessen wordt toegewerkt naar daadwerkelijke deelname met een zelf ontwikkelde beursstand op PAN Amsterdam 2023.

Foto door Nic Limper
Wonderfeel
2023 | Bijdrage: € 21.000

Het grootste buitenfestival voor klassieke muziek van Nederland vindt jaarlijks plaats in ’s-Graveland. Voor kinderen organiseert Wonderfeel naast het zomerfestival met ‘Spelen met je oren’ een apart minifestival voor 1.500 leerlingen van Hilversumse scholen. Ook helpen kinderen via een programmaraad mee met het vaststellen van de kinderprogrammering.

Foto door Ada Nieuwendijk
Holland Festival
2023 | Bijdrage: € 15.000

Het Holland Festival is het grootste internationale podiumkunstenfestival van Nederland. In het project Empowerment van jongeren d.m.v. podiumkunsten gaan Amsterdamse leerlingen in interactieve workshops met kunstenaars aan de slag met de thema’s van een voorstelling en werken zij toe naar een collectief eindwerk en presentatie.

Noordje
2023-2024 | Bijdrage: € 15.000

Bij Noordje maken kinderen en jongeren uit Amsterdam Noord kennis met kunst en cultuur. Meetingpoint Z biedt een intensief en breed programma aan jongeren van 13 tot 16 jaar met wekelijkse kunstactiviteiten, een schoolprogramma en pop-up expositieruimtes op drie plekken in Noord om hun kunst te presenteren.

Foto door Hielke Grootendorst
North Sea Round Town
2023 | Bijdrage: € 10.000

North Sea Round Town (Rotterdam Int. Fringe Festival) maakt live jazzmuziek bereikbaar voor alle Rotterdammers die niet naar het North Sea Jazz Festival kunnen komen. Er worden uiteenlopende muziekworkshops georganiseerd voor specifieke doelgroepen onder kinderen en jongeren, waardoor zij in aanraking komen met kwalitatieve jazzmuziek en samen muziek maken.

Foto door Melle Meivogel
Grachtenfestival
2023 | Bijdrage: € 10.000

Het Grachtenfestival is het grootste klassieke muziekfestival van Nederland en richt zich op muziek. De ELJA Foundation ondersteunt twee projecten: Classical Generations en een voorstelling gericht op het bereiken van doelgroepen in Amsterdam-West i.s.m. Oorkaan en Podium Mozaïek.

Foto door Petra Katanic
De Vrolijkheid
2023-2024 | Bijdrage: € 20.000

De Vrolijkheid investeert in de ontwikkeling en empowerment van jonge azc-bewoners via kunstprogramma’s in asielzoekerscentra door heel Nederland. Met KickstART gaan tieners tijdens wekelijkse workshops aan de slag met verschillende vormen van kunst.

OSCAM
2023 | Bijdrage: € 25.000

OSCAM is een museum voor kunst, fashion, design en ambachten in Amsterdam Zuidoost. Tijdens het Herdenkingsjaar wordt binnen Young Oscam een educatieprogramma aangeboden voor kinderen over (de doorwerkingen van) het slavernijverleden, waarin de kinderen met elkaar in gesprek én creatief aan de slag gaan.

Foto door Studio Elias
Nederlands Film Festival
2023 | Bijdrage: € 20.000

Het Junior Kalveren Gala is een filmproject voor middelbare scholen uit de regio Utrecht waarbij wordt toegewerkt naar het maken van een eigen korte film. Leerlingen doorlopen alle stappen van het filmproces en duiken in elkaars leefwerelden. Tijdens de grande finale worden de Junior Gouden Kalveren uitgereikt.

Foto door Foppe Schut
Stichting Philomela
2023-2024 | Bijdrage: € 20.000

Philomela wil klassieke muziek en kunst toegankelijk maken voor iedereen. Met Jonge Zwaluwen ontdekken nieuwkomerskinderen op de basisschool de wereld van klassieke muziek onder leiding van professionele musici. In 16 wekelijkse muzieklessen wordt toegewerkt naar een feestelijk optreden op school of in een zorgcentrum in de buurt.

Foto door Ananda Reijnen
IMC Weekendschool
2023 | Bijdrage: € 30.000

IMC Weekendschool biedt aanvullend, motivatie-gericht onderwijs voor nieuwsgierige en gemotiveerde kinderen, op die plekken in Nederland waar dat het hardst nodig is. Wekelijks introduceren bevlogen gastdocenten de kinderen in hun vakgebied. In de kunstlessen worden culturele thema’s verkend op het gebied van beeldende kunst, podiumkunsten en muziek.

Musicians Without Borders
2023 | Bijdrage: € 15.000

Met het project Music Bus NL trekt Musicians Without Borders langs noodopvangcentra door heel Nederland om muziekworkshops te geven aan asielzoekende kinderen. Door momenten van plezier en verbinding te faciliteren, wordt de weerbaarheid van de deelnemers vergroot.

Foto door Majanka Fotografie
Oranjewoud Festival
2023 | Bijdrage: € 25.000

Het Oranjewoud Festival in het sprookjesachtige parklandschap Oranjewoud biedt met Family Zone een compleet eigen festival voor kinderen. Om het bereik te vergroten onder kinderen die hier niet met hun familie naar toe gaan, ontvangt Family Zone dit jaar de dag vóór het festival basisschoolleerlingen uit Heerenveen.

Foto door Corinne de Korver
Cinekid
2023-2024 | Bijdrage: € 20.000

Het grootste film- en mediafestival voor kinderen ter wereld organiseert het landelijke filmproject Shorts by Kids. Hierbij gaan kinderen van groep 7/8 uit aandachtswijken door heel Nederland via een intensief programma met scholencompetitie aan de slag met het maken van hun eigen korte film.