Projecten

De ELJA Foundation kent vier programmalijnen. Hieronder vindt u de eerste projecten uit de programmalijnen Founder Projects en ELJA Connects.

Founder Projects: zijn grootse, levensveranderende projecten. De ELJA Foundation treedt op als opdrachtgever, en benadert zelf partners om deze projecten mee te realiseren. Inspiratie, experiment en innovatie staan hierbij centraal.

ELJA Connects: Vernieuwende projecten die in co-creatie met belangrijke partners uit het culturele veld worden ontwikkeld. De nadruk ligt hierbij op verduurzaming en verdieping.

Founder Projects
Foto door Renske Vrolijk
The Music Game

Het Koninklijk Concertgebouworkest en de ELJA Foundation ontwikkelen een interactieve game waardoor jongeren spelenderwijs de vaardigheden leren die nodig zijn om samen klassieke muziek te maken in een symfonie orkest.

Art Festival

Een spectaculair Art Festival waarin jongeren uit alle 12 provincies vanuit het niets samen een Art Community bouwen.

Sing Up! Campagne

Ieder kind kan zingen. Samen zingen geeft je een eigen stem binnen een groter geheel. De ELJA Foundation organiseert een nationale Sing Up! campagne waarmee we een impuls geven aan de kinderkoren in Nederland.

ELJA Connects
Credits: Riccardo de vecchi
Maak ‘M.: hét kunstwerk voor Flevoland

2024
Flevoland verdient een kunstmuseum. Pilotmuseum M. heeft de opdracht om de contouren van dit nieuwe museum samen met de Flevolanders te ontwikkelen. Om Flevolandse jongeren enthousiast voor kunst te maken, laat het Pilotmuseum M. een kunstwerk creëren dat naar de kinderen en jongeren toe reist om ze zo te inspireren om zelf een kunstwerk voor Flevoland te ontwerpen.

Foto door Hilde Harshagen
Break, Make, Create

2023-2024
Het kunst-vakantieprogramma van Maas geeft Rotterdamse kinderen uit verschillende wijken de kans om samen kunst te maken. Samen met andere kinderen, die op het eerste oog niet op je lijken. En samen met professionele kunstenaars, die jou meenemen in dans en beeldende kunst. Het project werkt toe naar een professionele voorstelling waarin de stem van het kind centraal staat. Rotterdam wordt het toneel van een art summer camp: Break, Make, Create.

Foto door Schrijfburo
WETTER

2023
Kinderen uit Friesland gaan samen op expeditie in het Friese veengebied. Net als de biodiversiteit is de culturele diversiteit hier verschraald. Nu dit land wordt teruggegeven aan de natuur gaan kinderen met nieuwe beelden, klanken en rituelen nieuw leven inblazen in de culturele diversiteit.

Foto door Tycho Merijn, voorstelling Dit Dat Dans
SALLY Young

2023
Stel je een plek voor waar je na school naartoe gaat. Een plek waar je danst, waar je jezelf leert uiten door beweging. Waar je op een hele andere manier leert dan je op school doet, zittend in je stoel. Waar je kinderen ontmoet die niet op je lijken, maar waar je wél samen mee danst. Dát is de plek die SALLY in samenwerking met de ELJA Foundation wil realiseren.

Beeld door Absent Matter
ELJA Kindermuseumlab

2023-2025
Het Amsterdam Museum wordt gerenoveerd. Medio 2026 opent het nieuwe museum met een baanbrekend en innovatief programma waarin kinderen een grote rol spelen. Onderdeel hiervan is een kindermuseum. Kinderen uit de metropool Amsterdam leggen met dit project in drie jaar het fundament voor dit Kindermuseum.

Foto door Alex Brenner
ISH Academy

2023-2025
In de “ISH Academy” ontwikkelen jonge mensen tussen de 6 en 18 jaar zichzelf onder begeleiding van de beste dansers in hun genre. Volgens het “each one, teach one” principe ontstaat een community waarin ruimte is voor individuele talenten en experimenteren. De jongeren volgen hun eigen ontwikkelpad, of dat nu óp het podium is, áchter het podium, of in het publiek.

Foto door Erik en Petra Hesmerg
De Groninger Museum x ELJA Tour

2023-2025
In de zomer van 2023 schuift het Groninger Museum haar deuren opzij. Een Amerikaanse Airstream wordt omgebouwd tot mini-museum en toert, met kunstenaars en museumdocenten, in drie jaar langs alle 150 dorpen in Groningen. In elk dorp worden kunstworkshops voor kinderen en jongeren gegeven. Zo brengen wij kunst naar alle Groningse kinderen en jongeren!
2023-2025