De ELJA Foundation kent vier programmalijnen.

 

Founder Projects zijn grootse, levensveranderende projecten. Inspiratie, experiment en innovatie staan hierbij centraal.

ELJA Connects: Vernieuwende projecten die in co-creatie met belangrijke partners uit het culturele veld worden ontwikkeld. De nadruk ligt hierbij op verduurzaming en verdieping.

ELJA Fund: Middels een financiële bijdrage ondersteunt de ELJA Foundation goede initiatieven die aansluiten bij het gedachtegoed van de ELJA Foundation.

ELJA Academy: De Foundation initieert onderzoek en deskundigheidsbevordering, op het terrein van Muziek, Dans, Beeldende Kunst en Community building.

Founder Projects
Foto door Renske Vrolijk
The Music Game

Een interactieve game mede ontwikkeld door het Koninklijk Concertgebouworkest waardoor jongeren spelenderwijs de vaardigheden leren die nodig zijn om samen klassieke muziek te maken in een symfonieorkest.

Future Village

Een spectaculair Art Festival waarin jongeren uit heel Nederland immense kunstwerken bouwen met bekende kunstenaars en zo vanuit het niets samen een Art Community creëren.

Lees meer »
© Sing & Dance UP!
Sing & Dance UP!

Een nationale Sing & Dance UP! campagne met Méér Muziek in de Klas waarmee er een impuls wordt gegeven aan de kinderkoren in Nederland. Omdat ieder kind kan zingen en samen zingen geeft ieder kind een eigen stem in een groter geheel.

ELJA Connects
Holland Festival – HF Lab
2024-2025 | Bijdrage: € 65.387

Met het HF Lab ontwikkelt Holland Festival een sterke educatie programmalijn, als vast onderdeel van het festival voor én door jongeren.

Lees meer »
WETTER
2024 | Bijdrage: € 114.000

Na een succesvolle pilot in 2023 vindt in samenwerking met Oeds Westerhof en Museum Dr8888 het project WETTER voor de tweede maal plaats in de omgeving van het Friese Nationaal Park de Alde Feanen.

Lees meer »
H’ART Museum Educatie
2023-2026 | Bijdrage: € 510.000

H’ART Museum biedt al jarenlang een uniek kunst- en educatieprogramma voor kinderen en jongeren tussen 7 en 16 jaar uit heel Amsterdam. Hierin ontdekken kinderen via schoolbezoek, maar ook met een meerjarig talenten- en academietraject, hun creatieve talent.

Lees meer »
Scholingsprogramma Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden
2023-2024 | Bijdrage € 55.000

Het Leerorkest is al sinds 2005 actief in Nederland en sinds 2017 in het Caribisch deel van Nederland. Met het leerorkest worden jaarlijks bijna 5.000 kinderen bereikt op plekken waar extra aandacht hard nodig is.

Lees meer »
Foto door Jurgen van Loenhout
SoundLAB & Groove Beest
2023-2024 | Bijdrage € 50.000

De gezamenlijke afdeling Educatie van het Muziekgebouw aan het IJ en BIMHUIS ontwikkelt programma’s waarbij het ervaren van plezier in muziek en experimenteren met nieuwe klanken centraal staat. Ze ontwikkelden twee onderscheidende programmalijnen Groove Beest en SoundLAB.

Lees meer »
Foto door Siese Veenstra
ELJA Groninger Museum Tour
2023-2025 | Bijdrage: € 624.734

In de zomer van 2023 schuift het Groninger Museum haar deuren opzij. Een Amerikaanse Airstream wordt omgebouwd tot mini-museum en toert, met kunstenaars en museumdocenten, in drie jaar langs alle 150 dorpen in Groningen. In elk dorp worden kunstworkshops voor kinderen en jongeren gegeven. Zo brengen wij kunst naar alle Groningse kinderen en jongeren!

Lees meer »
Foto door Alex Brenner
ISH Academy
2023-2025 | Bijdrage: € 375.000

In de “ISH Academy”, een initiatief van ISH Dance Collective, ontwikkelen jonge mensen tussen de 6 en 18 jaar zichzelf onder begeleiding van de beste dansers in hun genre. Volgens het “each one, teach one” principe ontstaat een community waarin ruimte is voor individuele talenten en experimenteren. De jongeren volgen hun eigen ontwikkelpad, of dat nu óp het podium is, áchter het podium, of in het publiek.

Lees meer »
Beeld door Absent Matter
ELJA Kindermuseumlab
2023-2025 | Bijdrage: € 450.000

Het Amsterdam Museum wordt gerenoveerd. Medio 2026 opent het nieuwe museum met een baanbrekend en innovatief programma waarin kinderen een grote rol spelen. Onderdeel hiervan is een kindermuseum. Kinderen uit de metropool Amsterdam leggen met dit project in drie jaar het fundament voor dit Kindermuseum.

Lees meer »
Foto door Hilde Harshagen
Break, Make, Create
2023-2024 | Bijdrage: € 186.165

Het kunst-vakantieprogramma van Maas theater/dans/podium geeft Rotterdamse kinderen uit verschillende wijken de kans om samen kunst te maken. Samen met andere kinderen, die op het eerste oog niet op je lijken. En samen met professionele kunstenaars, die jou meenemen in dans en beeldende kunst. Het project werkt toe naar een professionele voorstelling waarin de stem van het kind centraal staat. Rotterdam wordt het toneel van een art summer camp: Break, Make, Create.

Lees meer »
Foto door Schrijfburo
WETTER
2023 | Bijdrage: € 98.000

Kinderen uit Friesland gaan samen met WETTER op expeditie in het Friese veengebied. Dit project is ontwikkeld met Oeds Westerhof en Nationaal Park De Alde Feanen. Net als de biodiversiteit is de culturele diversiteit hier verschraald. Nu dit land wordt teruggegeven aan de natuur gaan kinderen met nieuwe beelden, klanken en rituelen nieuw leven inblazen in de culturele diversiteit.

Lees meer »
Foto door Tycho Merijn
SALLY After School
2023-2024 | Bijdrage € 60.000

Stel je een plek voor waar je na school naartoe gaat. Een plek waar je danst, waar je jezelf leert uiten door beweging. Waar je op een hele andere manier leert dan je op school doet, zittend in je stoel. Waar je kinderen ontmoet die niet op je lijken, maar waar je wél samen mee danst. Dát is de plek die SALLY Dansgezelschap Maastricht met ondersteuning van de ELJA Foundation wil realiseren.

Lees meer »
ELJA Fund
Foto door Sacha Grootjans
Nederlands Dans Theater
2024-2025 | Bijdrage: € 30.000

Nederlands Dans Theater (NDT) is een toonaangevend hedendaags dansgezelschap dat zich profileert door creatie, onderzoek en talentontwikkeling. In de programmalijn NDT Young Creatives maken Haagse kinderen en jongeren en jonge bewoners van asielzoekerscentra hun eigen danscreaties en delen die met publiek, altijd in relatie met het actuele programma van NDT. Samen dans creëren is het uitgangspunt.

Museum Rembrandthuis
2024 – 2025 | Bijdrage: € 15.000

Met het project Rembrandt van de Buurt slaat Museum Rembrandthuis de handen ineen met het Amsterdamse urban modemerk Sumibu. Het doel is jonge Amsterdammers uit verschillende stadsdelen te inspireren de maker in zichzelf te ontdekken, creatief aan de slag te gaan en uiteindelijk net zo succesvol te worden als Sumibu en Rembrandt.

Foto door Veerle Bastiaanssen
Cello Biënnale Amsterdam
2024 | Bijdrage: € 20.000

Hello Cello is het gevarieerde educatieve programma van de Cello Biënnale Amsterdam waarbij kennismaking met de cello, klassieke muziek en (samen) muziek maken centraal staat. Hiermee worden ruim 2.000 kinderen en jongeren uit Amsterdam en steden in het land bereikt: leerlingen op de basis- en middelbare school, kinderen van statushouders, jonge cellisten en families met kinderen.

Foto door Aziz Kawak
Common Frames
2024 – 2025 | Bijdrage € 10.000

In het project Ithaka filmt maken nieuwkomerkinderen met professionele filmmakers een korte fictie film of documentaire. Alle aspecten van het film maken komen aan de orde: van script en cameratechniek naar het filmen zelf en de montage. De workshops zijn zo ingericht dat ze bijdragen aan het zelfvertrouwen van deze jongeren. De films worden getoond op de scholen en op filmfestivals.

Foto door Manette Ingegeneren
New Dutch Connections
2024-2025 | Bijdrage € 20.000

Initiate Me richt zich op het vieren van de achttiende verjaardag van vluchtelingenjongeren. Deze jongeren verliezen hun voogdij en kunnen worden uitgezet als ze geen verblijfsvergunning hebben. In samenwerking met o.a. DOX biedt Initiate Me een initiatieritueel geïnspireerd door Afrikaanse tradities, waarbij Nederlandse jongeren als buddy optreden. Samen onderzoeken zij hoe het is om 18 jaar te worden en vertalen dit in een voorstelling.

Foto door Marcelle Davidse
Stichting Royal Flush Vlissingen
2024 | Bijdrage € 15.000

Tijdens het Royal Flush Urban Culture Festival in Vlissingen worden de urban arts gevierd. Tijdens de tweede editie in september 2024 komen alle aspecten van urban arts voorbij, zoals het samenwerken aan een grote ‘mural’, workshops met hiphop dans, graffiti, rap, spoken word, urban sports en een filmprogrammering in de week voorafgaand aan het festival, in samenwerking met Film by the Sea.

Foto door Hans Poel
Residentie Orkest
2024 – 2025 | Bijdrage: € 20.000

The Residents is het grootste educatieproject van het Residentie Orkest waarin leerlingen van scholen in Den Haag 4 jaar lang via school een instrument leren spelen. Ze krijgen een instrument in bruikleen, hebben wekelijks les, spelen samen en geven geregeld gezamenlijke optredens binnen en buiten de school.

Foto door Lotus Peake
Stichting Kunstlab + Buren
2024 – 2025 | Bijdrage € 10.000

Kunstlab + Buren is een atelier in Rotterdam-Zuid waar onderzoek plaatsvindt en kunst wordt gemaakt door kunstenaars en buren samen. Met Kunstlab + Wereld wordt het Kinderkunstatelier een jaar lang ingezet als ruimte voor onderzoek en experiment waarbij co-creatie centraal staat tussen kinderen uit de wijk, kunstenaars, wijkbewoners, studenten van de Willem de Kooning Academie en andere partners.

Foto door Studio Oostrum
De Dutch Don’t Dance Division (DeDDDD)
2024 | Bijdrage: € 20.000

Het flagship project van het Haagse dansgezelschap DeDDDD is sinds 18 jaar de jaarlijkse kerstvoorstelling, dit jaar Ratatouille – Het Ballet. Deze voorstelling komt tot stand door een intensief voortraject waarbij naast de professionele dansers ook honderden Hagenaars en Hagenezen – van jong tot oud – meedoen. Zo biedt het ook aan zo’n 95 jonge dansers een unieke ervaring om zich te ontwikkelen en van elkaar te leren.

Vocal Statements
2024 – 2025 | Bijdrage: € 20.000

Met muziekeducatie wil Vocal Statements bijdragen aan de empowerment en persoonlijke ontwikkeling van jongeren uit krachtwijken. Naar een Vocal State of Mind is een zangproject voor vmbo-jongeren uit de provincie Utrecht waarin jongeren met wekelijkse lessen samen zingen en storytelling werken aan de ontwikkeling van hun eigen stem.

Foto door Kim Krijnen
Nationale Opera & Ballet
2024-2025 | Bijdrage € 30.000

In seizoen 2024-2025 organiseert de Nationale Opera & Ballet 3 grote participatieve jeugdprojecten voor en door kinderen: Operahelden biedt kinderen uit de omgeving Amsterdam uniek muziek- en kunstonderwijs; de JUMP Dansdag en het Kinderkorenfestival hebben een nationaal bereik en bieden kinderen een podium, stimulans en een positieve ervaring, waar ze door het jaar heen in hun eigen omgeving aan deelnemen.

Foto door Jande Groen
International Film Festival Rotterdam (IFFR)
2024-2027 | Bijdrage € 15.000

Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) is een toonaangevend internationaal filmfestival dat jaarlijks in Rotterdam plaatsvindt. IFFR ontwikkelt een leerlijn Mentale Gezondheid voor de VO-onderbouw en het MBO. Leerlingen volgen een intensief programma en maken zelf een korte film. De filmvertoning vindt plaats in een professioneel theater.

Foto door Charlotte de Boer
PAN Educatie Fonds
2024 | Bijdrage: € 10.000

Na succesvolle ervaringen in 2023 organiseert het PAN Educatie Fonds samen met 6 ROC’s door het land Pilotproject 2.0. MBO en de kunstbeurs: Leren van elkaar, werken met elkaar. Hierin leren MBO studenten alles over de wereld van de kunstbeurs en werken zij via workshops, gastcolleges en lessen toe naar daadwerkelijke deelname met een zelf ontwikkelde beursstand op PAN Amsterdam 2024.

Foto door Eduardus Lee
Stichting Prinsengrachtconcert
2024 | Bijdrage: € 12.000

Op 24 augustus 2024 vindt een nieuwe editie van het jaarlijkse Prinsengrachtconcert plaats, met in de middag het Kinderprinsengrachtconcert. Speciaal voor 150 Amsterdamse kinderen uit alle stadsdelen die via diverse maatschappelijke partners worden geselecteerd, wordt een bijzonder programma georganiseerd inclusief VIP-plaatsen bij het kinderconcert.

OSCAM
2024 | Bijdrage: € 10.000

OSCAM is een museum voor kunst, fashion, design en ambachten in Amsterdam Zuidoost. OSCAM Kinderdag 2024: Celebrate YOU! is een eendaags festival voor kinderen van 2 tot 12 jaar in Amsterdam Zuidoost. Met de Kinderdag viert OSCAM de veelzijdigheid van identiteit en wordt een inclusief feest gecreëerd waarin ieder kind zichzelf kan zijn.

International Dance League
2024 | Bijdrage: € 10.000

International Dance League is een groot urban dansbattle festival dat de hiphop- en urban dance wereld in Rotterdam verenigt en waar danstalent zich aan een breed publiek laat zien. In 2024 ondersteunt de ELJA Foundation de Teens divisie waarin jonge dansers in teams samenwerken aan hun dans én persoonlijke ontwikkeling.

Foto door Moon Sari
Stichting Bühnenbiest
2024 | Bijdrage € 11.000

M’A BAI KAS BIN (‘ik ga naar huis en kom weer terug’) is een culturele en artistieke uitwisseling tussen Nederland en Curaçao over het thema ‘thuis’. Het project bestaat uit een interactieve danstheatervoorstelling voor kleuters, danstheaterworkshops voor groep 6 en 7, kennisuitwisseling onder docenten en een afsluitende eindvoorstelling met alle deelnemers, hun families en buurtbewoners.

Foto door Dorien Hein
Metropole Orkest
2024 – 2025 | Bijdrage: € 20.000

Music Unites 2 is een muziekeducatieproject van het Metropole Orkest. VMBO leerlingen uit de regio Utrecht en Gooi en Vechtstreek werken in elf weken met muziekdocenten toe naar een optreden in TivoliVredenburg samen met het gehele Metropole Orkest. De nadruk ligt op de creatie van muziek, zang, interactie, storytelling en kennismaking met het orkest.

Dansstorm Oost
2024 – 2025 | Bijdrage: € 10.000

Dansstorm Oost uit Arnhem wil kinderen de mogelijkheid geven om hun stem te laten horen en deze op een creatieve manier te uiten. Hiertoe ontwikkelen zij toegankelijke, fantasierijke en interdisciplinaire dansvoorstellingen en workshops. In Over helden en zo gaan kinderen d.m.v. co-creatie aan de slag met de thema’s ‘helden’ en ‘verbinding’, leidend tot een interactieve voorstelling die op verschillende locaties wordt opgevoerd.

Theater Maaspoort Venlo
2024-2025 | Bijdrage: € 15.000

In de geëngageerde voorstelling ‘Ouderpardon’ van MINOUX staat de thematiek ‘vergeten kinderen’, als slachtoffer van nalatig ouderschap, centraal. In iedere speelstad (de theaters van Venlo, Veghel, Oosterhout en Waalwijk) wordt een lokaal koor samengesteld, bestaande uit ‘vergeten kinderen’ en kinderen uit veilige gezinnen. Zij leren elkaar kennen, nemen deel aan een intensief repetitieproject en schitteren samen op het podium in de professionele voorstelling.

foto door Reyer Boxem
Stichting DWDW
2024 | Bijdrage: € 10.000

De Wijk De Wereld Tuikwerd richt zich op het cultureel en sociaal activeren van de jongste bewoners van de wijk Tuikwerd in Delfzijl. Kinderen en jongeren gaan samen met kunstenaars op onderzoek, voeren onder begeleiding filosofische gesprekken en maken een voorstelling. Ook ontwikkelen ze een theatrale wandeling door en over hun wijk, om deze vervolgens te presenteren aan o.a. beleidsmakers en politici.

Foto door J.A. Flu
Jeugdtheaterschool Zuidoost
2024-2026 | Bijdrage € 20.000

Met het project Ik zie ik zie wat jij niet ziet worden theaterlessen in nauwe samenwerking met het speciaal onderwijs ontwikkeld en afgestemd op neurodivergente kinderen, een doelgroep waar weinig passend cultuuraanbod voor is. Daarnaast focust het project op verspreiding van deze methodiek en kennisdeling met andere cultuur- en onderwijsinstellingen in binnen- en buitenland.

Foto door Melle Meivogel
Nederlands Philharmonisch Orkest
2024 | Bijdrage: € 20.000

In het educatieprogramma Welkom bij het Orkest: de Eredivisie! ontdekken leerlingen van het basis- en speciaal onderwijs dat een symfonieorkest erg lijkt op een voetbalteam. Denk aan de rol van de dirigent/coach of het nemen van een penalty/solo spelen. Muziek maken en voetballen kun je alleen doen, maar samenspelen in een elftal/orkest is het allerleukste.

Papageno Muziektherapie
2024 | Bijdrage: € 20.000

Papageno Muziektherapie ondersteunt de ontwikkeling van kinderen en jongeren met autisme. De Papageno muziektherapie is wetenschappelijk onderbouwd en doorontwikkeld op basis van jarenlange ervaring. Het project betreft de versterking van de nationale infrastructuur voor muziektherapie, zodat jongeren met autisme in heel Nederland toegang hebben tot deze bijzondere therapievorm.

Foto door Mark Stokmans
Nederlands Kamerkoor
2024-2025 | Bijdrage: € 20.000

Het koor YARA voor jongeren draagt uit dat zingen voor ons allemaal is; het koor als metafoor voor een verbonden samenleving. Onder begeleiding van dirigent Rowan Poldervaart en diverse coaches, waaronder zangers van het Nederlands Kamerkoor en inspiratoren zoals choreograaf Gregory Shaggy, gaan jongeren aan de slag met samen zingen, componeren en eigen repertoire maken.

Musicians Without Borders
2024-2025 | Bijdrage: € 20.000

Musicians Without Borders ontwikkelt muziekprogramma’s voor mensen die getroffen zijn door oorlog en gewapend conflict, in conflictgebieden en in Nederland. Het programma Welcome Notes NL biedt muziekworkshops aan jonge bewoners van vluchtelingenopvangcentra in Nederland. Door momenten van plezier en verbinding te faciliteren, wordt de weerbaarheid van de deelnemers vergroot.

Foto door Little Shao
Summer Dance Forever
2024 | Bijdrage: € 10.000

Summer Dance Forever is wereldwijd een toonaangevend hiphopdansfestival en een plek waar hiphopdansers en -liefhebbers uit de hele wereld samenkomen. Met het project Preselecties & Workshops SDF Festival 2024 krijgen jonge, beginnende dansers vanaf ca. 12 jaar de mogelijkheid nieuwe stijlen te ontdekken, zich te ontwikkelen bij workshops en hun vaardigheden te tonen bij de preselecties voor de battles.

Foto door Sebastiaan Rodenhuis Fotografie
Jonge Harten Festival
2024 | Bijdrage: € 20.000

Jonge Harten is een jaarlijks festival in Groningen vol theater, performance, dans en workshops waar de stem van de nieuwe generatie makers en bezoekers zichtbaar en hoorbaar wordt gemaakt via kunst. Jongeren uit de hele provincie maken kennis met de podiumkunsten, talentvolle jongeren krijgen een professioneel podium en er wordt gebouwd aan een community van jongeren met ambitie in de kunsten.

Foto door Look At Me Now, 2021
Stedelijk Museum Breda
2024-2025 | Bijdrage: € 25.000

Met het langlopende participatieproject ‘We Ok!’ brengt Stedelijk Museum Breda samen met beeldend kunstenaar David Bade en partner Grote Broer Grote Zus jongeren uit drie wijken in Breda en de museumcollectie met elkaar in dialoog rondom thema’s als ‘je afzetten’, ‘ergens in geloven’ en ‘generositeit’. Co-creatie staat centraal in het ontwikkeltraject en in de tentoonstelling.

Sounds for freedom
2024 | Bijdrage: € 20.000

Met Free as a Songbird wordt muziekles gekoppeld aan de bestaande praktijk voor het nieuwkomers-onderwijs, waarin muziek en taal samenkomen en elkaar versterken. De methode is ontworpen met input van scholen, muziekdocenten, muziektherapeuten, zangcoaches en taalwetenschappers. Naast nieuwkomers betrekt Sounds for freedom ook Nederlandstalige kinderen met een taalachterstand als taalbuddy in het project waardoor hun zelfvertrouwen groeit.

Nationale Kinderherdenking
2024 | Bijdrage: € 25.000

De Nationale Kinderherdenking 4 mei 2024 heeft als doel om kinderen bewust te maken van en met elkaar in gesprek te gaan over de thema’s herdenken en vrijheid. Er zijn activiteiten in het hele land waarbij gebruik wordt gemaakt van diverse creatieve uitingsvormen, waaronder voordracht, zang, dans, schilderen, toneelspelen en scriptschrijven.

Foto door Almicheal Fraay
Amsterdam Light Festival
2024-2025 | Bijdrage: € 20.000

In het project Mind Bridges worden leerlingen uit de regio Amsterdam ambassadeur van een urgent maatschappelijk thema en vragen zichzelf af “Hoe willen we in de toekomst met elkaar omgaan?”. Door hun deelname worden zij bovendien mede-kunstenaar van het kunstwerk Mind Bridges, dat te zien zal zijn in de vaar- en wandelroute van Editie 13 van het Amsterdam Light Festival.

Foto door Lucas Kemper
Oranjewoud Festival
2024 | Bijdrage: € 25.000

Het Oranjewoud Festival in het sprookjesachtige parklandschap Oranjewoud biedt met Family Zone een compleet eigen festival voor kinderen. Om het bereik te vergroten onder kinderen die hier niet met hun familie naar toe gaan, ontvangt Family Zone dit jaar de twee dagen vóór het festival basisschoolleerlingen uit Heerenveen.

Foto door Aad Hoogendoorn
Het Nationale Theater
2024 | Bijdrage: € 12.000

Romeo & Julia is een remake van Shakespeares beroemde verhaal over liefde, vriendschap en verraad met de smaak van Bollywood. De choreograaf Shailesh Bahoran is het creatieve brein achter de productie. Naast de voorstelling krijgen Haagse vrijetijdsdansers een plek in de voorstelling en wordt een stadspodium gebouwd waar dansscholen uit heel Den Haag zichzelf kunnen presenteren.

Foto door Momenttom
Nederlands Film Festival
2024 | Bijdrage: € 17.000

Het Junior Kalveren Gala is een filmproject voor middelbare scholen uit de regio Utrecht waarbij wordt toegewerkt naar het maken van een eigen korte film. Leerlingen doorlopen alle stappen van het filmproces en duiken in elkaars leefwerelden. Tijdens de grande finale op het Nederlands Film Festival worden de Junior Gouden Kalveren uitgereikt.

Foto door Anna Wiersma
Cobra Museum voor Moderne Kunst
2024 | Bijdrage: € 10.000

Het Cobra Kindermuseum biedt kinderen een eigen plek waar ze inspraak krijgen om samen te bepalen wat er in een museum te zien en te beleven is. Kinderen maken kennis met het Cobra Museum, het Cobra gedachtegoed, het ontwerpproces van een eigen kindermuseum en de creatieve uitvoering ervan. Het project werkt toe naar een tentoonstelling, waar de kinderen zelf de rondleidingen verzorgen.

Stichting ALL CAPS
2024 | Bijdrage: € 10.000

ALL CAPS wil street art als kunstvorm tot bloei brengen en bijdragen aan de ontwikkeling van wijken in Rotterdam waar kunst en cultuur niet vanzelfsprekend zijn. In 2024 wordt de wijk Beverwaard in Rotterdam-Zuid omgetoverd tot een openluchtmuseum, door samen met bekende kunstenaars en in co-creatie met de wijk, muurschilderingen te realiseren. Voor kinderen en jongeren zijn er workshops, masterclasses en een intensief talententraject.

Foto door Jostijn Ligtvoet
November Music
2024 | Bijdrage: € 12.000

November Music is een jaarlijks festival voor nieuwe muziek in ’s-Hertogenbosch met als motto: muziek van nu door de makers van nu. Met MeeMaken, Muzikale Rituelen en Compose It maakt het festival kinderen bewust van hun creatieve vermogens door de focus te leggen op hun makerschap. Ze maken onder andere een requiem voor het klimaat en maken zelf een compositie.

Foto door Wim Uijtdewilligen
Stichting Rotterdam Circusstad
2024 | Bijdrage: € 15.000

Het Circusstad Festival wil het genre circustheater als innovatieve exponent van de podiumkunsten tot bloei brengen. Het zien van de fysieke kunstvorm circus geeft zin om het vervolgens zelf uit te proberen. Daarom richten de activiteiten zich op de actieve beoefening van circustheater op alle niveaus; van een eerste kennismaking tot verdere verdieping voor jonge circustalenten.

Stichting Vrienden Kamermuziek Zeeland
2024 | Bijdrage: € 10.000

Festival Zeeland Klassiek is een jaarlijks tiendaags kamermuziekfestival in juli. Voor zo’n 660 leerlingen in Midden-Zeeland wordt dit jaar een educatief programma geboden voor verschillende leeftijden: laagdrempelige vertelconcerten voor basisscholen, een actief multidisciplinair programma plus een mini-tentoonstelling voor middelbare scholieren en een Academy programma voor conservatoriumstudenten.

De Cultuur Kameleon
2024-2025 | Bijdrage: € 14.000

Bon dia Goeiemorgen is een muzikaal project van de Antilliaanse zangeres Izaline Calister. Voor dit project nam zij 23 traditionele kinderliedjes van de Caribische eilanden op. Op basis van deze liedjes worden leerkrachten op Aruba en Bonaire opgeleid om muziekonderwijs te geven aan basisschoolkinderen.

Foto door Mara van den Oetelaar
Museum van Bommel van Dam
2024-2025 | Bijdrage: € 20.000

De museumzolder van Museum van Bommel van Dam in Venlo wordt omgebouwd tot het Toekomstatelier: een permanente denk-, droom-, doe- en maakruimte waar experiment en creativiteit centraal staan. Jonge bezoekers en scholieren uit de hele regio kunnen hier hun kunstenaarsmindset verkennen, de eigen maak- en veranderkracht ontdekken en nieuwe perspectieven op de toekomst creëren.

Foto door Maarten Bel
Stichting Pilgrim Harbour
2024 | Bijdrage: € 12.000

Stichting Pelgrim Harbour zet zich in voor culturele activiteiten in de Rotterdamse wijken van Delfshaven. Het Belhuis in de wijk Bospolder-Tussendijken wordt een ambassade van de verbeelding waar kunstenaar Maarten Bel kunst toegankelijk maakt voor kinderen. Hij daagt kinderen uit om op een speelse manier kunst te maken, laat zien dat kunst overal is en kan worden ingezet om problemen in de wijk aan te pakken.

Stichting Game Changers
2024 | Bijdrage: € 10.000

Stichting Game Changers organiseert jaarlijks in augustus de Rotterdam Street Culture Week (RSCW) waarin verschillende ‘scenes’ van street art worden verbonden, zoals hiphop, skate, street football, spoken word en free running. Er vinden allerlei jongerenactiviteiten plaats, vanuit de overtuiging dat street culture een belangrijke drager is van jongerencultuur en bijdraagt aan identiteitsvorming en zelfexpressie.

Foto door ISK Sneek
Buddy Film Foundation
2024-2025 | Bijdrage: € 16.000

De jeugddocumentaireserie “IK BEN NIEUW,” een samenwerking tussen de EO en de Buddy Film Foundation, gaat over de persoonlijke verhalen van kinderen met een vluchtachtergrond. Rondom de documentaire wordt een educatief project georganiseerd, waarbij basisschoolleerlingen kennis maken met het perspectief van vluchten en, onder leiding van een regisseur met een vluchtachtergrond, zelf een film maken.

Foto door Iris Mulder
ICO Partner in Kunst & Cultuur
2024 | Bijdrage: € 10.000

Kunstbende Drenthe stimuleert jongeren om met hun eigen kunst de stap naar het podium te zetten. Jongeren kunnen meedoen met workshops, coaching, masterclasses of de provinciale voorronde. Er is een gevarieerd aanbod voor zowel beginnende als gevorderde jonge makers. De winnaars krijgen begeleiding in hun verdere ontwikkeling en de kans hun werk te tonen in o.a. het Stedelijk Museum Amsterdam en op Oerol.

Foto door Lucas Steinbusch
Jeugdtheater Utrecht (Podium Sprits)
2024-2025 | Bijdrage: € 10.000

Podium Sprits presenteert kindervoorstellingen in de genres theater, dans en muziek in wijktheater ZIMIHC Theater Zuilen in Utrecht. In het project Voor- en vroegschoolse kunsteducatie volgen kinderen op de voorschool in Utrecht een kunstprogramma, bestaande uit dansworkhops en het bezoeken van twee professionele voorstellingen samen met de ouders.

ZO! Gospel Choir
2024 | Bijdrage: € 25.000

ZO! Gospel Choir is het eerste en enige professionele gospelkoor in Nederland. Bij de ZO! Academy worden zoveel mogelijk kinderen in aanraking gebracht met zingen en gospel. Deelnemers volgen zangworkshops van grote namen uit de gospel, R&B en soul en werken toe naar een eindconcert, waarin zij samen met professionals optreden.

Foto door Bob van Vlist
Stedelijk Museum Schiedam
2024 | Bijdrage: € 20.000

In de tentoonstelling en het community-programma Arm-Moe zijn Schiedammers die armoede kennen het uitgangspunt: hun verhalen staan centraal. Een educatieprogramma i.s.m. hedendaagse kunstenaars wil armoede onder kinderen bespreekbaar maken en schaamte wegnemen. Zo wordt gewerkt aan dialoog, begrip en verbinding tussen kinderen die in armoede opgroeien en zij die dat niet doen.

Rotterdams Philharmonisch Orkest
2024 | Bijdrage: € 10.000

De muziektheatervoorstelling Apollo gaat over de kracht van samen muziek maken, het verkennen van grenzen in jezelf en het zoeken naar contact. Kinderen bereiden zich voor in de klas, kunnen een bandje of orkest vormen met klasgenoten om mee te spelen in het voorprogramma, en bezoeken uiteindelijk een groots symfonisch meedoe-concert met het voltallig orkest.

Danstheater AYA
2024 | Bijdrage: € 25.000

In het TOTEM project van Danstheater AYA worden kinderen en jongeren van diverse scholen samengebracht om gezamenlijk een totempaal en een bijbehorend bewegingsritueel te creëren. Deze artistieke creaties zullen een integraal onderdeel vormen van de voorstellingen Hoop (12+) en Yanasei (6+) die in 2024 in première gaan.

Het Geluid Maastricht
2024 | Bijdrage: € 20.000

The Shell Trial maakt een intensief zang- en repetitietraject mogelijk voor kinderen met zangtalent voor wie de drempel naar een koor of concertzaal hoog is. Zij zingen mee in een professionele opera over het belangrijkste onderwerp van deze tijd: het klimaat, en delen het podium met o.a. het Concertgebouworkest, kinderkoor Nieuw Vocaal Amsterdam en een internationale topcast van zangers.

Foto door Marwan Magroun
Het Nieuwe Instituut
2024 | Bijdrage: € 25.000

In het co-creatie project Toekomstbouwers ontwikkelen en ontwerpen Rotterdamse kinderen een tentoonstelling over de toekomst. Kinderen denken na over het vormgeven van hun eigen en elkaars toekomst en leren dat zij zelf invloed hebben op de manier waarop de toekomst en hun leefomgeving eruit komt te zien.

Foto door Janko Duinker
Bach Festival Dordrecht
2024 | Bijdrage: € 10.000

Bach Festival Dordrecht is hét tweejaarlijkse festival dat Bachs muziek in het heden plaatst. Een vernieuwend programma wil Bach aansprekender maken voor kinderen en jongeren, bestaande uit o.a. workshops Dansen op Bach, Bach to the Future workshops voor middelbare scholieren en een groot participatieproject voor onder meer kinderkoren.

Foto door Tomek Dersu Aaron
Stedelijk Museum Amsterdam
2024 | Bijdrage: € 15.000

Het Stedelijk neemt jaarlijks 15 Blikopeners aan; open-minded jongeren die de blik van het publiek en personeel openen, peer-educators die zorgen voor uitwisseling over kunst tussen jongeren uit heel Nederland, online en in het museum. Zo krijgen jongeren meer vertrouwen om kunst te interpreteren en in het vormen van een eigen mening over kunst.

Foto door Mo Hammachi
Theater Zuidplein
2024 | Bijdrage: € 25.000

Ik en mijn wijk laat Rotterdamse jongeren tussen de 12 en 18 jaar via dans, muziek en beeldende kunst-ervaringen ontdekken wie ze zelf zijn en wat hun rol in hun omgeving is. Het project werkt toe naar een driejarige leerlijn en draagt bij aan de persoonlijke groei, ontwikkeling en goed burgerschap van de deelnemers.

Strijkkwartet Biënnale Amsterdam
2024-2025 | Bijdrage: € 20.000

In My First String Quartet werken de Strijkkwartet Biënnale en het Leerorkest intensief samen. Kinderen vormen beginnende strijkkwartetten en volgen een intensief leertraject. In de kleine bezetting van een kwartet krijgt elke leerling meer aandacht en leren ze samenwerken. Er wordt toegewerkt naar een spectaculair concert op de openingsavond van de Biënnale!

Foto door Maarten van Haaff
Allard Pierson
2024 | Bijdrage: € 25.000

In het kunst-en cultuureducatie programma Brave new Worlds werken leerlingen uit het VMBO en het voortgezet speciaal onderwijs uit Amsterdam in samengestelde groepen twee maanden samen met instellingen en professionals uit de culturele sector. Centraal staat de ontmoeting, uitwisseling en co-creatie tussen de deelnemers.

Young Perspectives
2024 | Bijdrage: € 20.000

Met Creativiteit Bevrijdt! biedt Young Perspectives in samenwerking met kunstenaars, artiesten en sporters, workshops aan in gesloten jeugdinstellingen. Het doel is om jongeren nieuwe ervaringen te laten opdoen, talent te ontdekken en nieuwe vaardigheden aan te leren. Hierdoor ontstaat er een nieuw zelfbeeld én een nieuw idee over de toekomst.

Asko | Schönberg
2024-2025 | Bijdrage: € 10.000

Asko|Schönberg (A|S) is een toonaangevend ensemble voor nieuwe muziek. Hun aanbod op het gebied van educatie is experimenteel, onalledaags en interdisciplinair, net als de speelpraktijk van het ensemble. Ook in het programma De Blaffende Krekel voor basisscholen staat het creëren en ontdekken van klanken en geluiden centraal.

Van Eesteren Museum
2024 | Bijdrage: € 10.000

Hoe ziet de stad van de toekomst eruit? In het project De Stad van de Toekomst denken jongeren van verschillende technasia in Amsterdam na over deze vraag. Ze werken een half jaar onder begeleiding van het museum en experts toe naar concrete voorstellen en ideeën, die vervolgens worden tentoongesteld in het museum.

HandicapNL
2024 | Bijdrage: € 10.000

Mensen met een handicap staan vaak aan de zijlijn als het gaat om muziekparticipatie en -educatie. Er zijn weinig plekken waar zij muziek kunnen maken, leren of ervaren op een manier die bij hen past. HandicapNL wil hier met het Nationaal Programma Iedereen Muziek verandering in brengen en de toegankelijkheid verbeteren, ook voor kinderen en jongeren met een handicap.

foto door Ben Houdijk
Jazz Orchestra of the Concertgebouw
2024-2025 | Bijdrage: € 15.000

Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw (JOC) wil de interesse in jazz en bigbandmuziek onder jongere Nederlandse musici vergroten. Met JONG JOC krijgen jonge talenten (12-18 jaar) een intensieve bootcamp met ontmoetingen met JOCmusici, masterclasses en veel samenspel, gevolgd door een serie concerten op podia door het hele land.

Foto door David Vroom
Stichting VHDG
2024 | Bijdrage: € 20.000

Met Posysjes en Foarlân ontwerpt Stichting VHDG (Voorheen De Gemeente) in samenwerking met kunstenaars en collectieven een vernieuwend educatieprogramma wat zich focust op de lokale omgeving in Friesland en op klimaatverandering. Kinderen spelen hierin een actieve rol en hun reflecties en kunstwerken worden opgenomen in een tentoonstelling.

Foto door Les Adu
Eternity Percussion
2024 | Bijdrage: € 10.000

In het project Van Hobby naar Succes biedt Eternity Percussion kinderen en jongeren woonachtig in de Bijlmer een talentontwikkelingstraject op het gebied van marching drums (brassband/Caribische percussie). Het traject bestaat uit lessen, workshops, een vakantieprogramma en optredens op belangrijke podia in Amsterdam-Zuidoost.

Foto door Jeremy Paesch
B! Music School
2024 | Bijdrage: € 25.000

B! Music School geeft op meerdere plekken in Amsterdam Zuidoost en Oost muziekles met als doel buitenschoolse muziekeducatie toegankelijk te maken voor álle Amsterdamse kinderen. In 2024 werkt B!MS aan een programma met partners waaronder het Concertgebouworkest, Oorkaan en Nationale Opera & Ballet, en zetten zo in op een kwaliteitsslag.

Foto door Willem Schalekamp
Kindermuziekweek
2024 | Bijdrage: € 10.000

De Kindermuziekweek wil elk kind laten ervaren hoe leuk het is om livemuziek te beleven – en te maken. In april 2024 vindt de 6e editie plaats met als thema ‘Energie’. Er zijn zo’n 300 activiteiten van partners en deelnemers door het hele land, zowel live als online, zowel kleinschalig als op grotere schaal.

Foto door Rhiannon Coolen
Kamerata Zuid
2024 | Bijdrage: € 10.000

Kamerata Young Classics wil interesse in klassieke muziek bevorderen bij jongeren. Leerlingen van 25 middelbare scholen in Tilburg en Eindhoven die een instrument bespelen doen unieke podiumervaring op met een groot kamerorkest en staan in deze setting in de spotlight, maar ook wordt enthousiasme aangewakkerd bij hun medeleerlingen.

Foto door Indigo Sun
New Amsterdam Jazz
2024 | Bijdrage: € 25.000

In samenwerking met het Prinses Christina Concours organiseert New Amsterdam Jazz in 2024 de Jazz Express; een concertzaal op wielen, een truck die overal in het land basisschoolkinderen – die doorgaans niet in aanraking komen met muziekeducatie – laat kennismaken met de wereld van jazz en jonge talentvolle jazzmusici.

Foto door Mel Boas
Internationaal Lied Festival Zeist
2024 | Bijdrage: € 10.000

Met het programma Jeugd en Muziek wordt het plezier in samen zingen en de koorzang op scholen in de omgeving Zeist weer een plaats gegeven. Door workshops op scholen en de ontwikkeling van een voorstelling en optredens tijdens het festival, ontwikkelen deelnemers hun zangtalent en krijgen school- en jeugdkoren een podium.

 

Nieuw Trombone Collectief
2024 | Bijdrage: € 10.000

Het Nieuw Trombone Collectief uit Rotterdam beoogt de trombone en haar muziek bij een zo breed mogelijk publiek bekend te maken. Rondom hun festival Slide Factory zijn er workshops op de ‘pBone’ voor basisschoolkinderen, krijgen jonge talentvolle trombonisten bijzondere speelervaring en spelen professionals én amateurs, jong én oud samen.

 

Foto door Rob Ouwerkerk
Houtfestival
2024 | Bijdrage: € 15.000

Het gratis toegankelijke Houtfestival is een begrip in Haarlem waarin interactief theater, dans, verhalen en muzikale voorstellingen centraal staan. Dit jaar staat het Kinderfestival in de Hout in het teken van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, waarvoor o.a. een voortraject met basisscholen wordt georganiseerd.

Foto door Johannes Ode
Stichting Kito Events
2024 | Bijdrage: € 10.000

Het internationale Rotterdam Blue Grass Festival is opgericht als bewonersinitiatief met als doel een podium te bieden aan Bluegrass muziek en het bieden van een cultureel evenement aan álle bewoners van het Oude Noorden in Rotterdam. In 2024 bereiken ze zo’n 4.000 kinderen via een intensief scholenproject en workshops.

Stichting BlackBirds
2024 | Bijdrage: € 15.000

In de voorstelling ‘Birds’ verbeeldt de prijswinnende choreograaf en danser Dalton Jansen de uitdagende weg naar volwassenheid voor jongeren die niet thuis kunnen wonen. In het context-programma Birds Context, ontwikkeld in samenwerking met DOX, verdiepen leerlingen zich op creatieve wijze in de belevingswereld van een jongen die in een jeugdzorginstelling woont.

Foto door Siese Veenstra
Eurosonic Noorderslag
2023-2024 | Bijdrage: € 15.000

Eurosonic Noorderslag in Groningen is het grootste showcasefestival voor de popmuziek in Europa. Met ESNS Art 2024 – Future Notes biedt ESNS samen met Kunstpunt Groningen beeldende kunstworkshops voor kinderen uit Groningse wijken, uitmondend in de creatie van een gezamenlijk openbaar kunstwerk dat een centrale plek krijgt op het festival.

Foto door Jorieke de Vet
Residentie Orkest
2023-2024 | Bijdrage: € 25.000

The Residents is hét educatieproject van het Residentie Orkest waarin leerlingen van scholen in Den Haag de kans krijgen zich 4 jaar lang muzikaal te ontwikkelen op een instrument. Ze krijgen een instrument in bruikleen, hebben wekelijks les, spelen samen en geven geregeld optredens binnen en buiten de school.

Introdans
2023-2024 | Bijdrage: € 30.000

In het danseducatieprogramma Wil je verkering met ons? gaat dansinstelling Introdans met zes scholen uit Gelderland en Overijssel op avontuur in intensieve verdiepingstrajecten van telkens drie maanden. Door deze duurzame samenwerkingen met het (speciaal) onderwijs worden leerlingen en docenten letterlijk en figuurlijk in beweging gezet.

Foto door Sarah Wijzenbeek
Dance the Music
2023-2024 | Bijdrage: € 25.000

Jonge Strijkers en Blazers Nederland, het Junior Jazz College en de 5 O’Clock Dans Academie gaan een gezamenlijk uitwisselingsproject aan: Dance the Music. Talentvolle jonge (urban) dansers en musici (klassiek en jazz) uit Amsterdam leren een seizoen lang van elkaar(s kunstdiscipline) en werken aan een gezamenlijke productie.

Foto door Sharon Jane D
DEGASTEN
2023-2024 | Bijdrage: € 15.000

Het project HEADSPACE 2.0 richt zich op mentaal welzijn onder jongeren. DEGASTEN maakt in co-creatie met jongeren een performance bestaande uit een soundscape (muziek, teksten, geluiden) en dans die langs scholen en jongerencentra tourt. Via workshops worden deelnemers uitgenodigd te reflecteren op hun eigen mentale welzijn.

International Dance League
2023 | Bijdrage: € 10.000

International Dance League is een groot urban dansbattle festival dat de hiphop- en urban dance wereld in Rotterdam verenigt en waar danstalent zich aan een breed publiek laat zien. In 2023 ondersteunt de ELJA Foundation de Teens divisie waarin jonge dansers in teams samenwerken aan hun dans én persoonlijke ontwikkeling.

Stichting Bühnenbiest
2023 | Bijdrage: € 13.000

OYA KRIATURA RAZU is een cultureel uitwisselingsproject op basisscholen op Curaçao, bestaande uit een interactieve voorstelling met dans, spoken word en muziek en reflectieve workshops. Het project beoogt thema’s als het slavernijverleden, de Orisha-goden en Yoruba cultuur op een toegankelijke manier over te brengen aan kinderen.

Foto door Karlijn van Diepen
IDFA
2023-2024 | Bijdrage: € 25.000

Het jaarlijkse International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) streeft ernaar een zo breed en divers mogelijk publiek te bereiken. Komend jaar ontwikkelt IDFA in samenwerking met de organisatie Visio een programma met documentaire-aanbod speciaal voor leerlingen met een visuele beperking.

Vocal Statements
2023 | Bijdrage: € 25.000

Met muziekeducatie wil Vocal Statements bijdragen aan de empowerment van jongeren uit krachtwijken. A Vocal State of Mind is een project voor vmbo-jongeren uit Utrecht waarin jongeren in wekelijkse lessen samen zingen en storytelling werken aan de ontwikkeling van hun eigen stem.

Foto door Kim Krijnen
Nationale Opera & Ballet
2023-2024 | Bijdrage: € 35.000

Nationale Opera & Ballet krijgt een nieuwe kleine zaal: Studio Boekman. De focus ligt op de jongste bezoekers die hier vaak voor het eerst via school of familie in aanraking komen met opera en ballet. De ELJA Foundation ondersteunt de brede jeugdprogrammering in Studio Boekman in het openingsseizoen 2023-2024.

Foto door Almichael Fraay
PAN Educatie Fonds
2023 | Bijdrage: € 10.000

In het project ‘Het MBO en de kunstbeurs’ van het PAN Educatie Fonds en de ROC’s van Friesland, Twenthe en Amsterdam leren MBO studenten alles over de wereld van de kunstbeurs. Via workshops, gastcolleges en lessen wordt toegewerkt naar daadwerkelijke deelname met een zelf ontwikkelde beursstand op PAN Amsterdam 2023.

Foto door Nic Limper
Wonderfeel
2023 | Bijdrage: € 21.000

Het grootste buitenfestival voor klassieke muziek van Nederland vindt jaarlijks plaats in ’s-Graveland. Voor kinderen organiseert Wonderfeel naast het zomerfestival met ‘Spelen met je oren’ een apart minifestival voor 1.500 leerlingen van Hilversumse scholen. Ook helpen kinderen via een programmaraad mee met het vaststellen van de kinderprogrammering.

Foto door Ada Nieuwendijk
Holland Festival
2023 | Bijdrage: € 15.000

Het Holland Festival is het grootste internationale podiumkunstenfestival van Nederland. In het project Empowerment van jongeren d.m.v. podiumkunsten gaan Amsterdamse leerlingen in interactieve workshops met kunstenaars aan de slag met de thema’s van een voorstelling en werken zij toe naar een collectief eindwerk en presentatie.

Noordje
2023-2024 | Bijdrage: € 15.000

Bij Noordje maken kinderen en jongeren uit Amsterdam Noord kennis met kunst en cultuur. Meetingpoint Z biedt een intensief en breed programma aan jongeren van 13 tot 16 jaar met wekelijkse kunstactiviteiten, een schoolprogramma en pop-up expositieruimtes op drie plekken in Noord om hun kunst te presenteren.

Foto door Hielke Grootendorst
North Sea Round Town
2023 | Bijdrage: € 10.000

North Sea Round Town (Rotterdam Int. Fringe Festival) maakt live jazzmuziek bereikbaar voor alle Rotterdammers die niet naar het North Sea Jazz Festival kunnen komen. Er worden uiteenlopende muziekworkshops georganiseerd voor specifieke doelgroepen onder kinderen en jongeren, waardoor zij in aanraking komen met kwalitatieve jazzmuziek en samen muziek maken.

Foto door Melle Meivogel
Grachtenfestival
2023 | Bijdrage: € 10.000

Het Grachtenfestival is het grootste klassieke muziekfestival van Nederland en richt zich op muziek. De ELJA Foundation ondersteunt twee projecten: Classical Generations en een voorstelling gericht op het bereiken van doelgroepen in Amsterdam-West i.s.m. Oorkaan en Podium Mozaïek.

Foto door Petra Katanic
De Vrolijkheid
2023-2024 | Bijdrage: € 20.000

De Vrolijkheid investeert in de ontwikkeling en empowerment van jonge azc-bewoners via kunstprogramma’s in asielzoekerscentra door heel Nederland. Met KickstART gaan tieners tijdens wekelijkse workshops aan de slag met verschillende vormen van kunst.

OSCAM
2023 | Bijdrage: € 25.000

OSCAM is een museum voor kunst, fashion, design en ambachten in Amsterdam Zuidoost. Tijdens het Herdenkingsjaar wordt binnen Young Oscam een educatieprogramma aangeboden voor kinderen over (de doorwerkingen van) het slavernijverleden, waarin de kinderen met elkaar in gesprek én creatief aan de slag gaan.

Foto door Momenttom
Nederlands Film Festival
2023 | Bijdrage: € 20.000

Het Junior Kalveren Gala is een filmproject voor middelbare scholen uit de regio Utrecht waarbij wordt toegewerkt naar het maken van een eigen korte film. Leerlingen doorlopen alle stappen van het filmproces en duiken in elkaars leefwerelden. Tijdens de grande finale worden de Junior Gouden Kalveren uitgereikt.

Foto door Foppe Schut
Stichting Philomela
2023-2024 | Bijdrage: € 20.000

Philomela wil klassieke muziek en kunst toegankelijk maken voor iedereen. Met Jonge Zwaluwen ontdekken nieuwkomerskinderen op de basisschool de wereld van klassieke muziek onder leiding van professionele musici. In 16 wekelijkse muzieklessen wordt toegewerkt naar een feestelijk optreden op school of in een zorgcentrum in de buurt.

Foto door Ananda Reijnen
IMC Weekendschool
2023 | Bijdrage: € 30.000

IMC Weekendschool biedt aanvullend, motivatie-gericht onderwijs voor nieuwsgierige en gemotiveerde kinderen, op die plekken in Nederland waar dat het hardst nodig is. Wekelijks introduceren bevlogen gastdocenten de kinderen in hun vakgebied. In de kunstlessen worden culturele thema’s verkend op het gebied van beeldende kunst, podiumkunsten en muziek.

Musicians Without Borders
2023 | Bijdrage: € 15.000

Met het project Music Bus NL trekt Musicians Without Borders langs noodopvangcentra door heel Nederland om muziekworkshops te geven aan asielzoekende kinderen. Door momenten van plezier en verbinding te faciliteren, wordt de weerbaarheid van de deelnemers vergroot.

Foto door Majanka Fotografie
Oranjewoud Festival
2023 | Bijdrage: € 25.000

Het Oranjewoud Festival in het sprookjesachtige parklandschap Oranjewoud biedt met Family Zone een compleet eigen festival voor kinderen. Om het bereik te vergroten onder kinderen die hier niet met hun familie naar toe gaan, ontvangt Family Zone dit jaar de dag vóór het festival basisschoolleerlingen uit Heerenveen.

Foto door Corinne de Korver
Cinekid
2023-2024 | Bijdrage: € 20.000

Het grootste film- en mediafestival voor kinderen ter wereld organiseert het landelijke filmproject Shorts by Kids. Hierbij gaan kinderen van groep 7/8 uit aandachtswijken door heel Nederland via een intensief programma met scholencompetitie aan de slag met het maken van hun eigen korte film.