Foto door Schrijfburo

WETTER

WETTER vindt plaats in het midden van Friesland, in een gebied van nat veen en is ontwikkeld met Oeds Westerhof en Nationaal Park De Alde Feanen. Hier zijn vele vaarten, kanalen en meren. Het skûtsjesilen, het reedriden, het fierljeppen en het pompeblêd – komen hier vandaan.

Uit een studie van Het Wereld Natuurfonds blijkt dat in gebieden waar de natuurlijke diversiteit sterk afneemt door intensieve landbouw, ook de culturele diversiteit sterk vermindert.

Dit is precies wat we terugzien in dit Friese veengebied. Door intensieve landbouw en klimaatverandering is niet alleen de biodiversiteit sterk verminderd: muziekscholen, bibliotheken en basisscholen sluiten en toneelverenigingen, muziekkorpsen en koren verdwijnen. Het culturele leven verschraalt.

Hoog tijd dus om de cultuur in Friesland nieuw leven in te blazen. Met het project WETTER organiseren we een expeditie waarin jongeren én kunstenaars in het veengebied op onderzoek gaan. Samen gaan zij in gesprek met milieuorganisaties, boeren, bewoners en elkaar.