Foto door Evert Elzinga
30 november 2023

Rotterdams Jeugdtheater Hofplein winnaar van allereerste ELJA Foundation Award 2023

De allereerste ELJA Foundation Award 2023 gaat naar het Rotterdamse Jeugdtheater Hofplein. Dat werd zojuist bekend gemaakt tijdens de ELJA Foundation Conference Award | Young at Arts in het Amsterdamse DeLaMar in aanwezigheid van de drie genomineerden – Aslan Muziekcentrum, het Hiphophuis en Jeugdtheater Hofplein – en 400 prominente gasten uit de culturele wereld. Deze nieuwe kunst- en cultuurprijs, die elke twee jaar zal worden uitgereikt, richt zich op organisaties of individuen die het verschil maken voor kinderen en jongeren op het terrein van muziek, dans en beeldende kunst. De winnaar mag het prijzengeld van € 75.000 naar eigen inzicht aanwenden binnen de eigen organisatie ten behoeve van kunst en cultuur voor kinderen en jongeren. De overige twee genomineerden ontvangen elk een geldbedrag van € 12.500. De prijzen zijn door Els Blokker, founder van de ELJA Foundation, en directeur Janneke van der Wijk overhandigd aan vertegenwoordigers van de betreffende instellingen.

Els Blokker: ”Met trots kennen we vandaag de allereerste ELJA Foundation Award toe. Deze nieuwe kunst- en cultuurprijs past binnen mijn persoonlijke missie om projecten te ondersteunen die een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren en het exploreren van hun talenten. De drie genomineerden excelleren hier ieder op hun eigen manier in. Stuk voor stuk zijn het lichtende voorbeelden voor de hele samenleving. Ik zie deze prijs dan ook als een erkenning voor hun jarenlange inzet.”

 

Uit het juryrapport

De jury heeft Jeugdtheater Hofplein als winnaar gekozen van de eerste ELJA Foundation Award. Al sinds 1985 vormt Jeugdtheater Hofplein voor veel kinderen en jongeren een eerste kennismaking met muziek, dans en theater. Hofplein is aanwezig in de haarvaten van de samenleving, en werkt samen met wijkcentra en andere maatschappelijke organisaties om ook die kinderen en jongeren te bereiken die anders niet snel met muziek, dans en theater in aanraking komen. Het bereik is groot en Hofplein is inmiddels een begrip in de regio Rotterdam. Jeugdtheater Hofplein is voor kinderen en jongeren een echte ‘empowerment machine’ waar deelnemers iets ontdekken wat ze hun leven lang met zich meedragen en die bouwt aan zelfvertrouwen. Dat verschil, die impact, weet Jeugdtheater Hofplein al vanaf het begin te maken.

 

Jury

De jury voor de ELJA Foundation Award 2023 bestaat uit:

  • Cornald Maas (Presentator, Programmamaker en Auteur)
  • Els van der Plas (Directeur Allard Pierson Museum)
  • Clayde Menso (Directeur Internationaal Theater Amsterdam)
  • Koen van Eijck (Professor Arts and Culture Studies, Erasmus Universiteit Rotterdam)
  • Jan Jaap Knol (Directeur-bestuurder Boekmanstichting)
  • Els Blokker-Verwer (Founder ELJA Foundation)
  • Ineke van der Ouderaa (Bestuurslid ELJA Foundation)

 

Over Jeugdtheater Hofplein

Jeugdtheater Hofplein werd in 1985 opgericht en betrekt jaarlijks zo’n 17.500 kinderen actief bij theater, dans en muziek. Hofplein is een begrip in Rotterdam en omstreken, richt zich op kinderen en jongeren van 2 t/m 25 jaar en doet dit middels binnenschoolse en buitenschoolse programma’s, voorstellingen in het eigen Hofpleintheater en met stadsprogramma’s. Jaarlijks bezoeken zo’n 70.000 volwassenen en kinderen de voorstellingen in het Hofpleintheater. Jeugdtheater Hofplein verrijkt de wereld via de kracht van verbeelding en verwondering, door theater te maken met kinderen en jongeren in een professionele omgeving. De kinderen en jongeren zijn daarbij volwaardige artistieke partners in elk creatief proces. Sinds jaar en dag vormt Jeugdtheater Hofplein voor veel kinderen uit álle lagen van de samenleving een eerste kennismaking met theater en zelf acteren, dansen en zingen.

Genomineerden 2023 (alfabetische volgorde)

 

Over de ELJA Foundation Award

De ELJA Foundation Award is een nieuwe oeuvreprijs die elke twee jaar wordt uitgereikt aan een individu of organisatie, die een buitengewone prestatie heeft geleverd passend bij het gedachtegoed van de ELJA Foundation. Voor de ELJA Foundation Award komen organisaties of individuen uit het Koninkrijk der Nederlanden in aanmerking die lichtende voorbeelden zijn in de ontwikkeling van programma’s op het terrein van muziek, dans en beeldende kunst. De prijs richt zich met name op partijen bij wie het realiseren van verbinding door middel van muziek, dans of beeldende kunst in het DNA zit. De eerste ELJA Foundation Award is in 2023 uitgereikt aan Jeugdtheater Hofplein.