© Sing & Dance UP!
17 mei 2024

Nationale campagne Sing & Dance UP! in volle gang!

Samen zingen en dansen is niet alleen superleuk, het stimuleert ook creativiteit en zelfexpressie. Op dit moment zijn maar liefst vijfduizend kinderen tussen de 8 en 12 jaar bezig met samen zingen en dansen in de klas. En dat onder begeleiding van professionals én met hulp van topartiesten als Hannah Mae, Gaia Aikman, Ta Joela, Glen Faria en Edson da Graça. Samen oefenen zij voor het toffe evenement Sing & Dance UP! dat 13 juni 2024 in de Brabanthallen plaatsvindt.

Tijdens Sing & DanceUP! zijn alle vijfduizend kinderen supersterren. Een groep van drieduizend kids krijgt drie maanden gratis muziek- en dansles in de klas van De Vliegende Brigadiers (vakleerkrachten muziek en dans) om te oefenen met zingen en met de choreografie. De andere tweeduizend kinderen zijn uitgenodigd om die dag te komen kijken, en ook zij krijgen een muziek- en dansles om zichzelf al zingend en dansend voor te bereiden op de grote finale van de dag: het Sing & Dance UP! nummer ‘Want door muziek’ van Glen Faria.

Sing & Dance UP! vindt plaats op 13 juni in de Brabanthallen in Den Bosch en wordt georganiseerd door Stichting Méér Muziek in de Klas, en mogelijk gemaakt door de ELJA Foundation.

Kinderen weer aan het zingen en dansen krijgen
Uit door Méér Muziek in de Klas uitgebracht recent verschenen onderzoek* blijkt dat samen zingen en dansen belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind. Maar helaas staat in Nederland kunst- en cultuuronderwijs onder druk, en sinds de coronapandemie zijn het aantal koren afgenomen. Om het tij te keren, organiseert Méér Muziek in de Klas – mogelijk gemaakt door de ELJA Foundation – de eerste editie van Sing & Dance UP! inclusief toegepast lesmateriaal, challenges en begeleiding van professionals voor vijfduizend kinderen. Met als doel: zoveel mogelijk kinderen in Nederland weer aan het zingen en dansen krijgen.

“Samen zingen en dansen verbindt en we zijn trots op deze eerste editie van Sing & Dance UP! waar kinderen uit heel Nederland samenkomen.” zegt Jantien Westerveld, directeur Méér Muziek in de Klas. “Recent onderzoek laat zien dat kunst en cultuur dé manier is om gelijke kansen voor kinderen te creëren. In Nederland is het nog steeds niet vanzelfsprekend dat kinderen de kans krijgen om te ontdekken waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden, en daar zetten wij ons voor in. We kunnen de nationale campagne en deze dag organiseren dankzij de genereuze steun van de ELJA Foundation, opgericht door Els Blokker, en daarvoor zijn we hen zeer dankbaar.”

Janneke van der Wijk, directeur ELJA Foundation: “Het belang van samen zingen en dansen voor kinderen is niet te onderschatten. Het is daarom fantastisch dat we deze nationale campagne Sing & Dance UP! mogelijk kunnen maken en we kijken natuurlijk erg uit naar de geweldige finale met duizenden kinderen in de Brabanthallen.”

*Meer over het onderzoek
In de literatuurstudie Hoopvol onderwijs, hoe kunst gelijke kansen schept van onderzoeksjournalist Mark Mieras, is gekeken naar wereldwijd recente wetenschappelijke resultaten over de impact van kunst- en cultuuronderwijs op de ontwikkeling van het kind. Eén van de belangrijkste internationaal gedeelde conclusies is dat kansengelijkheid toeneemt door kunstonderwijs op school. Culturele activiteiten tijdens een schooldag zijn veel meer dan een prettige onderbreking van het leren, ze zijn cruciaal voor leerlingen om sleutelvaardigheden als hoopvol zijn, in jezelf geloven, creatief zelfvertrouwen en het leren reguleren van emoties, te ontwikkelen voor later.

Voor meer informatie over de Sing & Dance UP! klik hier.