30 mei 2024

Nieuwe samenwerking met Holland Festival: HF Lab

Deze maand start het Holland Festival met de ontwikkeling van een nieuwe educatie programmalijn voor én door jongeren, mogelijk gemaakt door de ELJA Foundation: HF Lab.

Jaarlijks presenteert het Holland Festival in juni een gewaagd en innovatief programma, met prangende en eigentijdse thema’s. Dit doen ze vanuit de missie om podiumkunsten van bekende en minder bekende artiesten van over de hele wereld naar Nederland te brengen en toegankelijk te maken voor een groot publiek.

De stap naar een groot en divers publiek begint bij de jeugd. Met het project HF Lab volgen jongeren van middelbare scholen uit verschillende wijken een workshopprogramma en werken toe naar een presentatie op het festival. Een selectie uit deze groep jongeren gaat vervolgens aan de slag als junior programmamakers om samen met het Holland Festival deze educatielijn vorm te geven.

Daarnaast gaan MBO-studenten aan de slag als het HF Lab Productieteam: zij produceren behalve het hele programma, ook filmpjes, podcasts en andere content over de educatie programmalijn. Op deze manier leren de jongeren de podiumkunsten en het Holland Festival kennen, gaan met elkaar in gesprek over actuele thema’s, leren deze vertalen in kunst én doen ervaring op in programmeren en produceren. Dit jaar vormt de pilot en in de komende drie jaar zal HF Lab zich ontwikkelen tot vast onderdeel van het festival.