Young at Art Radio

De eerste podcastserie van de ELJA Foundation is nu te beluisteren!

In Young At Art Radio gaat Janneke van der Wijk (Directeur ELJA Foundation) in gesprek met inspirerende kunstenaars, wetenschappers, muzikanten, (sociale) ondernemers en (artistiek) leiders. Over het belang van kunst voor de jeugd én voor de samenleving.

Podcasts

Foto door Esther van Vliet

Tania Kross

(Mezzosopraan)

Mezzosopraan Tania Kross won in 2023 de prestigieuze Johannes Vermeerprijs, vanwege haar toonaangevende internationale zangcarrière en de vernieuwende wijze waarop zij opera breed toegankelijk maakt. Naast haar werkzaamheden als zangeres spant Tania Kross zich al jaren in voor de muziekeducatie op Curaçao, het eiland waar ze geboren is en in 2020 naar terug verhuisde. In de podcast spreekt Janneke van der Wijk met Tania Kross over haar persoonlijke drijfveren en haar plannen voor de kinderen & jongeren op Curaçao. Wat is het belang van muziekeducatie geweest in haar eigen jeugd? En welke levenslessen wil ze de jongeren op Curaçao meegeven?

Ramsey Nasr

(Dichter, schrijver & acteur)

Voor zijn werk als acteur, dichter en schrijver, ontving Ramsey Nasr al meerdere bijzondere prijzen. Zijn boek “De Fundamenten”, onder meer over het belang van kunst voor de samenleving, werd binnen korte tijd één van de best verkochte boeken van 2021. In Young At Art Radio bespreekt hij hoe belangrijk het is voor jongeren om een boek, muziekstuk of ander kunstwerk aangereikt te krijgen. Ook deelt Ramsey met ons hoe hij zelf op jonge leeftijd voor het eerst werd geraakt door de kracht van muziek.

Willemijn Verloop

(Founder War Child)

Willemijn Verloop is een vredesactiviste, pionier, sociaal ondernemer en bestuurder. Haar carrière wordt gekenmerkt door initiatieven om de wereld een mooiere plek te maken. Willemijn richtte al op 23-jarige leeftijd War Child op. Met War Child was zij een pionier in het inzetten van muziek om de situatie van kinderen in oorlogsgebieden te verbeteren. War Child is inmiddels actief in 15 landen en bereikt daarmee ruim 500.000 mensen per jaar. Wat is het effect van de kunsten op het welzijn van kinderen? En wat kunnen we als culturele sector leren van een organisatie als War Child?

Foto door Anne James

David Bade

(Kunstenaar & Co-founder Instituto Buena Bista)

Hedendaags en multidisciplinair kunstenaar David Bade staat bekend om zijn maatschappelijke engagement. Hij is een graag geziene kunstenaar op biënnales en andere prestigieuze internationale kunstpodia. In 2006 zette hij op Curaçao, waar hij geboren werd, samen met kunstenaar Tirzo Martha het Instituto Buena Bista (IBB) op. Instituto Buena Bista is een bijzondere kunstopleiding voor jonge talenten, gevestigd op het terrein van een psychiatrische instelling. Welk verschil wil David Bade met zijn kunst maken in de wereld? En hoe draagt Instituto Buena Bista bij aan de ontwikkeling van de jongeren op Curaçao?