19 oktober 2023

Genomineerden allereerste ELJA Foundation Award bekend

De ELJA Foundation maakt vandaag de drie genomineerden voor de ELJA Foundation Award bekend. De Award, ter waarde van 75.000 euro, is een nieuwe kunst- en cultuurprijs speciaal gericht op organisaties of individuen die al langere tijd op een bijzondere manier het verschil maken voor kinderen en jongeren.

De genomineerden voor deze eerste editie zijn Aslan Muziekcentrum, het Hiphophuis en Jeugdtheater Hofplein. De ELJA Foundation Award wordt op donderdag 30 november 2023 uitgereikt aan één van deze organisaties. De winnaar mag het bedrag van 75.000 euro naar eigen inzicht aanwenden binnen de organisatie ten behoeve van kunst en cultuur voor kinderen en jongeren. De overige twee genomineerden ontvangen elk een geldbedrag van 12.500 euro.

Over de ELJA Foundation Award
De ELJA Foundation Award is een oeuvre award voor een individu of organisatie, die een buitengewone prestatie heeft geleverd passend bij het gedachtegoed van de ELJA Foundation. Voor de ELJA Foundation Award komen organisaties of individuen uit het Koninkrijk der Nederlanden in aanmerking die lichtende voorbeelden zijn in de ontwikkeling van programma’s op het terrein van muziek, dans en beeldende kunst, waardoor kinderen en jongeren met verschillende leefwerelden beter worden voorbereid op hun toekomst en meer met elkaar verbonden raken. Partijen bij wie het realiseren van verbinding door middel van muziek, dans of beeldende kunst, in het DNA zit.

Over de genomineerden (alfabetische volgorde)  

Aslan Muziekcentrum wil grenzen overstijgen vanuit de gedachte dat muziek grenzeloos is. Aslan verzorgt al sinds 1997 muziek-, dans- en theateronderwijs in Amsterdam en is een pionier in het toegankelijk maken van muziekonderwijs voor kinderen, die normaal gesproken niet snel met kunst in aanraking komen. Zij bereiken wekelijks zo’n 16.000 kinderen en jongeren, met een binnenschools en buitenschools programma, de Aslan Academie én een post-HBO opleiding. Het doel is om zoveel mogelijk jongeren hun talent te laten ontdekken, ongeacht achtergrond en financiële situatie.

Het Hiphophuis is hét centrum voor creativiteit, ontwikkeling en artisticiteit volgens de universele waarden van de hiphopcultuur. Al ruim 20 jaar een unieke plek, want nergens ter wereld vind je een huis dat hiphop in al haar dimensies vertegenwoordigt. Met Rotterdam als thuisbasis bereikt het Hiphophuis jaarlijks ca. 50.000 jongeren lokaal, nationaal en internationaal met een gelaagd en gevarieerd aanbod waarin DIY vaardigheden, kennis en community building verbonden zijn. Hierdoor kunnen jongeren een sterker en gelaagder beeld van hun eigen identiteit ontwikkelen en daardoor initiatief en leiderschap tonen.

Jeugdtheater Hofplein werd in 1985 opgericht en betrekt jaarlijks zo’n 17.500 kinderen actief bij theater, dans en muziek. Hofplein is een begrip in Rotterdam en omstreken, richt zich op kinderen en jongeren van 2 t/m 25 jaar en doet dit middels binnenschoolse en buitenschoolse programma’s, voorstellingen in het eigen Hofpleintheater en met stadsprogramma’s. Sinds jaar en dag is Jeugdtheater Hofplein voor veel kinderen uit álle lagen van de samenleving een eerste kennismaking geweest met theater en zelf acteren, dansen en zingen.

Jury

Uit een longlist van ruim 20 in aanmerking komende organisaties en personen heeft een jury van verschillende professionals drie organisaties genomineerd. Organisaties die in de afgelopen of komende periode vanuit ELJA Connects ondersteuning van de ELJA Foundation (hebben) ontvangen, kwamen niet in aanmerking voor de longlist.

Samenstelling jury:

  • Cornald Maas (Presentator, Programmamaker en Auteur)
  • Els van der Plas (Directeur Allard Pierson Museum)
  • Clayde Menso (Directeur Internationaal Theater Amsterdam)
  • Koen van Eijck (Prof. Kunst- en Cultuurwetenschappen Erasmus Universiteit R’dam)
  • Jan Jaap Knol (Directeur-bestuurder Boekmanstichting)
  • Els Blokker-Verwer (Founder ELJA Foundation)
  • Ineke van der Ouderaa (Bestuurslid ELJA Foundation)

Op donderdag 30 november vindt in het DeLaMar Theater in Amsterdam de uitreiking van de ELJA Foundation Award plaats tijdens de ELJA Foundation Conference & Award | Young at Arts. Voor meer informatie zie ELJA Academy en/of mail naar contact@eljafoundation.nl