ELJA Foundation Conference & Award | Young at Arts
Op donderdag 30 november 2023 vindt de eerste internationale conferentie van de ELJA Foundation plaats in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Op deze dag wordt ook de ELJA Foundation Award uitgereikt, ter waarde van maar liefst 75.000 euro. Het is de allereerste keer dat een organisatie of persoon deze speciale oeuvre award in ontvangst mag nemen. Lees hier meer over de genomineerden.
Tijdens een inspirerende middag met bijzondere internationale sprekers uit de wetenschap, de kunsten en de samenleving, staat het volgende thema centraal:
YOUNG AT ARTS
How arts & culture can drive social change and youth empowerment
De moderne samenleving waarin we leven staat op een kantelpunt. Of het nu gaat om de klimaatcrisis, technologische ontwikkelingen of toenemende polarisatie, onze levens veranderen sneller dan ooit en de inzet is hoog. Jongeren zijn de toekomst. Op welke manier kunnen we hen inspireren, empoweren en verbinden om de toekomstige samenleving vorm te geven? En welke rol kunnen muziek, dans en de beeldende kunst hierin spelen?
PROGRAMMA
Wij hebben een bijzonder programma voor u samengesteld, met fantastische internationale sprekers en panelgesprekken geleid door Marcia Luyten, afgewisseld met geweldige optredens. We sluiten de middag af met de uitreiking van de ELJA Foundation Award.
Vanaf 12.15 uur heten wij u van harte welkom met koffie, thee en sandwiches. Om 13.00 uur start het programma in de Mary Dresselhuyszaal en om 17.00 uur is er gelegenheid om na te praten tijdens onze ‘meetup & drinks’.
Marcia Luyten
moderator panelgesprekken
Marcia Luyten is econoom, schrijver en cultuurhistoricus. Voor de VPRO presenteerde ze het programma Buitenhof. Ze werkte als correspondent in Rwanda en Oeganda en schreef meerdere boeken, onder andere over Afrika, de steenkoolindustrie en Koningin Máxima. Als geen ander weet zij de juiste vragen te stellen en de diepte in te gaan, dit maakt haar de ideale moderator voor deze conferentie.
Ramsey Nasr
Alleen kinderen stellen soms nog de juiste vragen
Een man met een grote liefde voor literatuur, dichtkunst en het theater. Voor zijn werk als dichter, schrijver en acteur viel Nasr veelvuldig in de prijzen. Meerdere malen heeft hij het Nederlandse publiek in tijden van crisis rake bespiegelingen voorgehouden. Zijn boek De Fundamenten gaat over het belang van kunst voor de samenleving. In Buitenhof liet hij zijn licht hier al over schijnen en we nodigen hem uit om tijdens het panelgesprek hetzelfde te doen.
Ramin Shahzamani
Children have the right to develop optimally
Zet zich al jaren in voor mensenrechten – eerst als kind in zijn geboorteland Iran en later onder andere als landendirecteur voor War Child in Afghanistan, DR Congo en Colombia, specifiek voor kinderen in conflictgebieden. Als algemeen directeur van War Child Holland wil hij de expertise en slagkracht van de organisatie vergroten en tegelijk de creativiteit ervan behouden met het doel op te schalen en meer kinderen te bereiken die geraakt worden door conflict. Zo zet War Child ook kunst (en sport) in om kinderen te versterken. Maar hoe doen zij dat precies? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat culturele organisaties en welzijnsorganisaties hun krachten meer kunnen bundelen?
Eric van Eerdenburg
Muziek zorgt voor échte verbinding
Meedenker van het eerste uur voor de ELJA Foundation en al 23 jaar directeur van het bekendste festival van ons land: Lowlands. Van Eerdenburg weet als geen ander hoe muziek als kunstvorm mensen écht met elkaar verbindt. Maar Lowlands biedt meer dan alleen muziek; in de programmering is ook volop ruimte voor dans, theater, film, stand-up, beeldende kunst, literatuur en zelfs wetenschap en debat. Hij weet als geen ander hoe de kunsten voor verbinding kunnen zorgen. Wat kan hij ons meegeven?
Annabelle Birnie
Great art sparks hearts
Cultureel ondernemer in hart en nieren, die haar kennis van organisaties, financiën en netwerken feilloos combineert met die van kunst en design. En een echte strateeg: analytisch, politiek bewust én internationaal georiënteerd. Birnie is sinds 2021 onder andere directeur van het H’ART Museum Amsterdam, dat al twaalf jaar een succesvol jongerenprogramma voor basisschoolkinderen en binnenkort ook voor MBO-studenten leidt. Zij weet daarom hoe belangrijk het is om kinderen actief met kunst bezig te laten zijn. En natuurlijk hoe je een programma voor de jeugd opzet, uitbouwt en succesvol maakt –daar willen we graag van leren.
Dave Jongeneelen
When good people meet, good things will follow
Een gepassioneerde sociaal ondernemer, vol nieuwe ideeën. Hieruit kwam al Buzz Women voort, een mondiale beweging die de collectieve kracht van vrouwen ontketent en hiermee al een half miljoen vrouwen bereikte. Dezelfde drive laat hij zien als mede-eigenaar van Better Meetings, dat op mooie plekken in de natuur scholing biedt aan kansarmere kinderen. Hoe kun je een sociaal-maatschappelijk doel vanuit een ondernemende hoek benaderen en uitbouwen. Wat zijn de lessen die hij hierin heeft geleerd? We zijn benieuwd naar zijn bijdrage.
Tirzo Martha
Art creates connection
Sociaal geëngageerd, menslievend én creatief. Als veelzijdig maker van installaties, beeldhouwkunst, video en performance art, zoekt Martha naar de diepere waarde van de alledaagse realiteit. Vanuit zijn rol als co-founder van het Instituto Buena Bista, dat jongeren op Curaçao een artistieke, creatieve kickstart geeft met een tweejarig programma, kan hij met zijn lessons learned een waardevolle bijdrage leveren aan het gesprek over hoe je kunst kan inzetten voor het versterken en verbinden van de gemeenschap (van kinderen en jongeren).
Paulo Zuben
Music education leads to youth empowerment and social cohesion
Award-winning componist, cultureel manager en door het Franse ministerie van cultuur zelfs benoemd tot Ridder van de Orde van Kunst en Letteren. Paulo is artistiek en pedagogisch directeur van Santa Marcelina Cultura, waarmee hij niet alleen verantwoordelijk is voor het Conservatorium van São Paulo, maar ook voor het GURI-programma. Binnen het GURI-programma krijgen kinderen o.a. uit de favelas op hoog niveau muziekles: zo draagt het bij aan de sociale cohesie en het positieve zelfbeeld van jongeren. Maar er gebeurt nog zoveel meer. In zijn keynote vertelt Paulo ons wat GURI precies is, en belangrijker nog, wat het programma zo succesvol maakt.
Prof. dr. Koen van Eijck
Kunst en cultuur zijn de brug naar connectie
Houdt zich als hoogleraar Culturele Leefstijlen bij de afdeling Arts and Culture Studies aan de Erasmus Universiteit Rotterdam dagelijks bezig met onderwerpen als culturele consumptie, cultuurbeleid en sociale ongelijkheid in cultuurdeelname – en trends die daarin te ontdekken zijn. Op dit moment doet hij onderzoek naar de invloed van pop- en klassieke muziek op het mentaal en fysiek welbevinden. In opdracht van de ELJA Foundation schreef hij een paper over hoe kunst bijdraagt aan de verbinding, verbreding en verbeelding van kinderen: het onderwerp van zijn keynote tijdens deze conferentie.
Met geweldige optredens van o.a.:
ZO! Gospel Choir, Romee van de Meent, Serdina Gezik & Hakan Uyrum, CvA Concert Big Band met Lucas Santana